Hlavní obsah

Microsoft má naplánovaný konec Windows 10. I když ještě nevyšly

Nový operační systém Windows 10 se na pultech obchodů po celém světě objeví ve středu 29. července. Přestože tak novinku zatím ještě není možné ani zakoupit, zástupci amerického počítačového gigantu již mají naplánovaný konec desítek. Ten nastane tak trochu symbolicky za deset let.

Ukázka systému Windows 10Video: Microsoft

 
Článek

Desítky čeká stejný osud jako všechny další systémy od Microsoftu – podpora Windows 10 bude ukončena podle plánů amerického softwarového gigantu přesně 14. října roku 2025. O dva roky dříve, 10. ledna 2023, pak přestanou vycházet aktualizace také pro Windows 8.

Foto: repro Microsoft

Plánované ukončení podpory pro jednotlivé verze Windows (kliknutím na obrázek jej zvětšíte)

Ještě dřívějšího skonu se tak logicky dočká verze s pořadovým číslem sedm. Proces tzv. rozšířené podpory je pro Windows 7 naplánován do 13. ledna 2020. [celá zpráva]

Rozšířená podpora zahrnuje všechny aktualizace a vylepšení systému, a to včetně bezpečnostních oprav. Ty už od loňského roku nejsou dostupné ani pro operační systém Windows XP, který se svého času těšil obrovské popularitě.

Uzavřený ekosystém

Windows 10 mají být nejrozšířenější platformou v celé historii amerického softwarového gigantu. Poběží nejen na klasických počítačích a noteboocích, ale také na tabletech a chytrých telefonech.

Foto: archív tvůrců

Desítky poběží nejen na klasických počítačích, ale také na tabletech a chytrých telefonech.

Společnost se snaží vytvořit uzavřený ekosystém, kdy uživatelé budou používat všechna zařízení opatřená systémem Microsoftu. Podobně se uživatele snaží nalákat také společnost Apple prostřednictvím iPhonů a iPadů na počítače s Mac OS X.

Desítky přinášejí celou řadu vylepšení. Vzhledem se systém Windows 10 příliš neliší od osmiček. Vrátila se však nabídka Start a přibyly některé nové funkce, například možnost práce s virtuálními plochami. Zcela přepracováno bylo také vyhledávání. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám