Hlavní obsah

Microsoft za pět let pohřbí sedmičky

Za pět let potká Windows 7 stejný osud, jakého se loni v dubnu dočkal operační systém Windows XP. Společnost Microsoft pro něj ukončí podporu. Celý proces odstartoval americký softwarový gigant už letos.

Foto: archiv výrobce

Rozšířená podpora bude pro Windows 7 k dispozici až do ledna roku 2020.

Článek

Přesně 13. ledna 2015 byla u sedmiček ukončena tzv. mainstreamová podpora. Jde v podstatě o obdobu záručního servisu, v rámci kterého poskytuje Microsoft bezplatnou podporu a přijímá návrhy na vylepšení designu i funkcí systému.

Konec rozšířené podpory

Místo toho pro sedmičky začala platit rozšířená podpora (extended). Ta zahrnuje všechny aktualizace a vylepšení systému, dostupné však nebudou například okamžité opravy, které se netýkají zabezpečení. Ty budou vycházet vždy při pravidelných aktualizacích, a to vždy druhé úterý v měsíci.

Pro Windows 7 bude rozšířená podpora k dispozici až do ledna roku 2020, pak čeká tento systém stejný osud jako svého času velmi populární XPčka. Pro ty ukončil americký softwarový gigant definitivně podporu loni v dubnu.

Běžní uživatelé tohoto 13 let starého operačního systému tak oficiálně již třetí měsíc nemohou stahovat žádné aktualizace ani opravy.

Podpora skončila, systém nikoli

Ukončení podpory ze strany Microsoftu neznamená, že by tento populární operační systém přestal ze dne na den fungovat. S trochou nadsázky se dá říci, že Windows XP jsou nesmrtelná. Pokud o to uživatelé budou stát, můžou na počítačích fungovat klidně další desítky let.

Microsoft samotnou funkčnost nijak omezovat nebude, vše bude fungovat jako doposud. Vycházet však nebudou už nikdy žádné aktualizace a záplaty. To znamená, že pokud se v systému objeví nějaká bezpečnostní trhlina, kybernetičtí zločinci ji budou moci snadno zneužít k proniknutí do cizího PC.

Vhodným řešením je tak z bezpečnostního hlediska přechod na novější systém. Vybírat uživatelé přitom nemusí pouze ze stáje Windows – k dispozici mají i řadu bezplatných alternativ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám