Hlavní obsah

Microsoft vydal novou verzi Windows 10

Novinky, mif

Společnost Microsoft v noci ze středy na čtvrtek uvolnila ke stažení další testovací verzi operačního systému Windows 10. Novinka obsahuje celou řadu aktualizací, a dokonce i některé nové funkce. Finální verze by měla být k dispozici v druhé půlce letošního roku.

Ukázka systému Windows 10Video: Microsoft

 
Článek

„Microsoft uvolnil novou testovací verzi Windows 10 Technical Preview pro počítače. Build 10061 je určen pro účastníky Windows Insider Programu a obsahuje řadu nových funkcí a aktualizací, jako jsou například nové univerzální aplikace Pošta či Kalendář, dále vylepšení v Hlavní nabídce (Start menu), v Hlavním panelu (Taskbar), Centru akcí (Action Center), Zobrazení úloh (Task View) a Virtuálním desktopu (Virtual Desktop),“ uvedla mediální zástupkyně české pobočky Microsoftu Jana Vávrová.

Tzv. Technical Preview je jen ukázka toho, co bude umět operační systém Windows 10. Nejedná se tedy o klasickou testovací verzi pro koncové uživatele. Ta bude nejspíše spolehlivější, rychlejší a kompatibilnější.

Koneckonců i sám Microsoft před riziky desítek ve verzi Technical Preview varuje: „Testovací verze Windows 10 Technical Preview je určena pro hardwarové experty, kteří jsou připraveni testovat nehotovou verzi softwaru. Těm doporučujeme testovat Windows 10 Technical Preview na druhém, nikoliv primárním zařízení,“ konstatovala Vávrová.

Zástupci amerického softwarového giganta již dříve uvedli, že při testování Technical Preview může docházet k nečekaným haváriím počítače a ztrátám souborů, nemusí fungovat tiskárny, grafické karty nebo jiný hardware a nainstalovaný software nemusí fungovat správně, a to včetně antivirových programů.

Finální verze možná už v létě

Kdy přesně dorazí na pulty obchodů finální verze Windows 10, společnost Microsoft zatím oficiálně nepotvrdila. „Finální verze Windows 10 bude k dispozici později v průběhu tohoto roku,“ uzavřela Vávrová.

Podle prvních indicií to vypadalo, že se tak stane tradičně v průběhu podzimu. Desítky by se však na pultech obchodů měly objevit už v průběhu léta, uvedl server Neowin.

Dřívější uvedení má své opodstatnění. Společně s Windows 10 se má na trhu objevit celá řada nových počítačů i tabletů, a výrobci by tak tyto stroje zvládli přinést na pulty obchodů dříve, než se školáci vrátí zpátky do lavic. Tehdy totiž bývá poptávka po nových strojích velmi vysoká.

Co budou umět desítky?

Desítky přinášejí celou řadu vylepšení. Vzhledem se systém Windows 10 příliš neliší od osmiček. Vrátila se však nabídka Start a přibyly některé nové funkce, například možnost práce s virtuálními plochami. Zcela přepracováno bylo také vyhledávání. [celá zpráva]

Windows 10 mají být nejrozšířenější platformou v celé historii amerického softwarového gigantu. Poběží nejen na klasických počítačích a noteboocích, ale také na tabletech a chytrých telefonech. Microsoft navíc plánuje i podporu pro další speciální systémy – například pro vlastní holografické brýle.

Snaží se vytvořit uzavřený ekosystém, kdy uživatelé budou používat všechna zařízení opatřená systémem Microsoftu. Podobně se uživatele snaží nalákat také společnost Apple prostřednictvím iPhonů a iPadů na počítače s Mac OS X.

Stahovat Windows 10 Technical Preview je možné po registraci prostřednictvím internetových stránek Microsoftu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám