Hlavní obsah

Spartan a další novinky z Windows 10 se ukážou příští týden

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Microsoft chystá na příští středu tiskovou konferenci, na které bude odhalovat novinky pro letošní rok. Hlavní prostor by měl být na akci věnován operačnímu systému Windows 10 a novinkám, které přinese. Odhalen tak s velkou pravděpodobností bude také tajemný projekt Spartan.

Ukázka systému Windows 10Video: Microsoft

 
Článek

Tisková konference začíná ve středu 21. ledna od 18 hodin středoevropského času. Na akci by neměl chybět ani šéf amerického softwarového gigantu Satya Nadella.

Na jaké konkrétní novinky se můžeme těšit, zatím zástupci Microsoftu neprozradili. Uvedli pouze, že se budou týkat Windows 10. S velkou pravděpodobností se tak konečně dočkáme funkční verze mobilních desítek, která by měla na chytrých telefonech postupně nahradit aktuálně nabízený Windows Phone.

Spartan místo Internet Exploreru

Více bychom se měli dozvědět také o projektu Spartan, o kterém již na přelomu roku informoval server PC World. Přestože Microsoft zatím žádné bližší informace neprozradil, Spartan by měl být následovníkem Internet Exploreru.

Počítá se přitom víc než s pouhou změnou názvu. Jedním z nejvýraznějších vylepšení má být nižší náročnost na operační paměť. To by se mělo příznivě podepsat na rychlosti celého prohlížeče.

Vyšší rychlost by měla být patrná i při načítání samotných webových stránek, což je zásluha upraveného kódu browseru. Je více než pravděpodobné, že přepracováno bude také uživatelské rozhraní, aby si uživatelé nepletli novinku s Internet Explorerem.

Na trh společně s Windows 10

Podle Mary Jo Foleyové ze serveru ZDNet bude Microsoft nejprve novinku nabízet společně s Internet Explorerem, hned po uvedení Windows 10 na trh, postupně by jej měl ale Spartan zcela nahradit. O tom ale bude nejspíše rozhodovat také zájem a ohlasy ze strany uživatelů.

Desítky přinášejí celou řadu vylepšení. Vzhledem se systém Windows 10 příliš neliší od osmiček. Vrátila se však nabídka Start a přibyly některé nové funkce, například možnost práce s virtuálními plochami. Zcela přepracováno bylo také vyhledávání. [celá zpráva]

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám