Hlavní obsah

Chlapec se skamarádil s virtuální asistentkou. Pomáhá mu v rozvoji

Novinky, zgl

Tablety ani chytré telefony do rukou dětí nepatří. Dokonce je mohou omezovat v jejich celkovém rozvoji, shodlo se v posledních letech hned několik studií. Neplatí to však evidentně ve všech případech. Deník The New York Times otiskl zpověď Judith Newmanové, která je matkou 13letého autistického chlapce Guse, jehož nejlepším kamarádem je virtuální asistentka Siri z chytrého telefonu iPhone.

Asistentka Siri v akciVideo: Apple

 
Článek

Siri se objevuje v přístrojích od Applu už od roku 2011. Jednoduše jí nadiktujete zprávu, kterou má odeslat e-mailem nebo se jí zeptáte na aktuální dopravní informace. A to vše pouze hlasovými povely - samotného přístroje se nemusíte ani dotknout.

Nic vám nebrání ale v tom, abyste s ní prostě jen konverzovali, jak dokazuje Gusův příběh. „Všechno to začalo dost jednoduše. Zkoušela jsem, co všechno můžu s telefonem dělat,“ popsala Newmanová.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

To, že mu ta malá krabička dovede odpovědět na všechny jeho dotazy, ho zcela dostalo.
matka autisty Judith Newmanová

Virtuální asistentky se zeptala, jaká letadla létají právě nad její hlavou, což jejího syna okamžitě zaujalo. „Je doslova posedlý letadly, vlaky, autobusy, eskalátory a vším, co se týká počasí. To, že mu ta malá krabička dovede odpovědět na všechny jeho dotazy, ho zcela dostalo,“ uvedla.

Matka neskrývá, že podobná „výpomoc“ s autistickým chlapcem je pro ni samotnou neocenitelná. „Když jednou přišel opět diskutovat o riziku tornád v Kansas City, prostě jsem ho pobídla, ať se zeptá Siri,“ svěřila se Newmanová s tím, že od té doby se Gus kamarádil s telefonem stále častěji.

Popsala i to, jak vypadá konverzace mezi virtuální asistentkou a chlapcem:

Konverzace mezi Siri a 13náctiletým Gusem
Gus: Ty jsi opravdu pěkný počítač.
Siri: Je hezké být oceněna.
Gus: Vždycky se mě ptáš, jestli nepotřebuju pomoc. Je něco, co chceš ty?
Siri: Děkuji, ale nepotřebuji toho hodně.
Gus: OK! Tak dobrou noc!
Siri: Ach, vždyť je teprve 17:06.
Gus: Promiň, chtěl jsem říct sbohem.
Siri: Uvidíme se později!

„Jsem snad špatná matka?“ ptala se prý dříve sama sebe kvůli pocitu, že k telefonu syna jednoduše odkládá. Postupně si ale začala všímat toho, jak se Gus v oblasti svých zájmů neustále zdokonaluje a jak objevuje nové stránky své vlastní osobnosti.

„Siri mu přináší nekonečnou záplavu informací, na které bych já sama byla krátká. Navíc mu otevírá i zcela nové obzory,“ konstatovala Newmanová. Popsala například to, jak se Gus Siri ptal, jestli si ho vezme. „Už to, že přemýšlí vůbec nad něčím jako sňatek, je obrovský pokrok.“

„Ze všech starostí rodičů autistického dítěte je totiž největší ta, jestli najde v životě lásku. Zkrátka oporu, až my tu pro něj nebudeme,“ dodala matka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám