Hlavní obsah

Windows 10 testuje více než milión lidí

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První volně dostupná testovací verze Windows 10, tzv. Technical Preview se těší mezi uživateli poměrně velké popularitě. Za první dva týdny si novinku stáhlo a nainstalovalo více než milión lidí. Informovali o tom zástupci amerického počítačového gigantu.

Ukázka systému Windows 10Video: Microsoft

 
Článek

Přesto většina uživatelů (64 %) používá desítky na fyzickém počítači, zbytek pouze ve virtuálním stroji. 68 % lidí, kteří si instalační soubory stáhli, přitom Windows 10 používá každý den – podle statistik amerického počítačového gigantu spustí každý den alespoň sedm programů.

Technical Preview je prvotní ukázkou toho, co bude umět operační systém Windows 10. Nejedná se tedy o klasickou testovací verzi, kterou Microsoft nejspíše vypustí do světa až příští rok. Ta bude podle všech dosavadních informací spolehlivější, rychlejší a kompatibilnější.

Desítky by však lidé v současnosti neměli používat jako svůj hlavní pracovní stroj. Koneckonců i sám Microsoft před riziky Technical Preview varuje: „Neinstalujete tuto verzi na počítač, který každodenně používáte.“ Do aktualizace na Windows 10 by se tak měli pouštět spíše jen „počítačoví nadšenci, kteří se při řešení problémů cítí jako ryba ve vodě“.

Foto: archív tvůrců

Do Windows 10 se vrátila nabídka Start.

Foto: archív tvůrců

Metro aplikace se budou spouštět v oknech.

Zástupci amerického softwarového giganta totiž podotýkají, že při testování Technical Preview může docházet k nečekaným haváriím počítače a ztrátám souborů, nemusí fungovat tiskárny, grafické karty nebo jiný hardware a nainstalovaný software nemusí fungovat správně, a to včetně antivirových programů.

Desítky vyšší výkon nepotřebují

Desítky přinášejí celou řadu vylepšení. Vzhledem se „desítky“ příliš neliší od osmiček. Vrátila se však nabídka Start a přibyly některé nové funkce, například možnost práce s virtuálními plochami. Zcela přepracováno bylo také vyhledávání. [celá zpráva]

Desítky poběží na stejných součástkách, které ke svému provozu potřeboval aktuálně prodávaný systém Windows 8.1. Samozřejmě čím výkonnější komponenty budou, tím bude práce s novinkou plynulejší.

Procesor musí pracovat při frekvenci 1 GHz, což v dnešní době zvládají s přehledem i ty nejlevnější stroje na trhu. 32bitová verze systému si vyžádá alespoň 1 GB operační paměti, 64bitová už 2 GB. Grafická karta by pak měla podporovat standard DirectX 9. Jediným dalším požadavkem je připojení k internetu, respektive k uživatelskému účtu Microsoftu.

Foto: archív tvůrců

Virtuální plochy ve Windows 10

Foto: archív tvůrců

Práce s otevřenými okny je chytřejší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám