Hlavní obsah

Microsoft vypustil do světa Windows 10

Novinky, mif

V noci ze středy na čtvrtek uvolnila společnost Microsoft ke stažení testovací verzi operačního systému Windows 10. Stahovat ji je možné přímo z internetových stránek amerického počítačového gigantu.

Ukázka systému Windows 10Video: Microsoft

 
Článek

Tzv. Technical Preview je prvotní ukázka toho, co bude umět operační systém Windows 10. Nejedná se tedy o klasickou testovací verzi, kterou Microsoft nejspíše vypustí do světa až příští rok. Ta bude nejspíše spolehlivější, rychlejší a kompatibilnější.

Foto: archív tvůrců

Do Windows 10 se vrátila nabídka Start.

Koneckonců i sám Microsoft před riziky desítek ve verzi Technical Preview varuje: „Neinstalujete tuto verzi na počítač, který každodenně používáte.“ Do aktualizace na Windows 10 by se tak měli pouštět spíše jen „počítačoví nadšenci, kteří se při řešení problémů cítí jako ryba ve vodě“.

Zástupci amerického softwarového giganta totiž podotýkají, že při testování Technical Preview může docházet k nečekaným haváriím počítače a ztrátám souborů, nemusí fungovat tiskárny, grafické karty nebo jiný hardware a nainstalovaný software nemusí fungovat správně, a to včetně antivirových programů.

Foto: archív tvůrců

Práce s otevřenými okny je chytřejší.

Pokud se přesto rozhodnete pro používání desítek ve verzi Technical Preview, stahovat je můžete ze stránek Microsoftu po registraci do programu Windows Insider Preview. Nutné je tak vytvořit nebo vlastnit účet na stránkách amerického počítačového gigantu.

Desítky přinášejí celou řadu vylepšení. Vzhledem se „desítky“ příliš neliší od osmiček. Vrátila se však nabídka Start a přibyly některé nové funkce, například možnost práce s virtuálními plochami. Zcela přepracováno bylo také vyhledávání. [celá zpráva]

  • Stahovat Windows 10 Technical Preview je možné v 32 i 64bitové verzi zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Microsoft v úterý odhalí nástupce Windows 8

Společnost Microsoft bude v úterý 30. září pořádat tiskovou konferenci, na které se chystá odhalit další generaci svého operačního systému Windows. Novinka...

Microsoft pohřbí Windows Phone

V úterý odhalený systém Windows 10 nebude určen pouze pro počítače a notebooky, společnost Microsoft se jej chystá využít také na chytrých telefonech...

Výběr článků

Načítám