Hlavní obsah

Microsoft pohřbí Windows Phone

Novinky, mif

V úterý odhalený systém Windows 10 nebude určen pouze pro počítače a notebooky, společnost Microsoft se jej chystá využít také na chytrých telefonech a počítačových tabletech. To však zároveň znamená, že americký softwarový gigant pohřbí mobilní platformu Windows Phone.

Foto: archív tvůrců

Desítky poběží nejen na klasických počítačích, ale také na tabletech a chytrých telefonech.

Článek

„Windows 10 budou kompatibilní se všemi tradičními systémy, které dnes používáme. Přineseme nejkomplexnější platformu vůbec,“ podotkl na tiskové konferenci šéf divize Windows Terry Myerson.

Na doplňující dotaz z řad novinářů, zda tedy skutečně Windows 10 budou zároveň další verzí mobilní platformy Windows Phone, uvedl pouze stoicky „ano“.

Úterní akce amerického softwarového giganta se totiž věnovala především desítkám určeným pro stolní počítače a notebooky. O mobilní platformě Windows 10 toho příliš řečeno nebylo, Windows Phone ale zřejmě tak, jak ho známe, končí. Minimálně tedy co se názvu týče.

Foto: Microsoft

Ukázka mobilního operačního systému Windows Phone

Spojit všechny své operační systémy do jediného uzavřeného ekosystému dává smysl, Microsoft tak má velkou šanci získat zcela nové zákazníky, kteří zatím upřednostňovali iOS od Applu či zařízení s Androidem. Podobně se uživatele snaží nalákat také společnost Apple prostřednictvím iPhonů a iPadů na počítače s Mac OS X.

Finální verze Windows 10 se ke koncovým zákazníkům dostane až na konci příštího roku. Tehdy se na trhu objeví i první chytré telefony a počítačové tablety s desítkami. Lze předpokládat, že řada z nich bude z portfolia Nokie – mobilní divizi finského výrobce totiž Microsoft koupil letos za 5,44 miliardy eur (149,4 miliardy Kč). [celá zpráva]

Foto: archív tvůrců

Do Windows 10 se vrátila nabídka Start.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám