Hlavní obsah

Obrazovku smrti vymyslel Steve Ballmer

Novinky, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není snad uživatele Windows, který by se alespoň jednou za svůj život nesetkal s tzv. modrou obrazovkou smrti (Blue screen of death, BSoD), kterou končí chyby v operačních systémech od společnosti Microsoft. Jak nyní vyšlo na povrch, její první verzi vymyslel někdejší šéf amerického softwarového gigantu Steve Ballmer. Upozornil na to server The Verge.

Foto: Microsoft

Obrazovka smrti ve Windows 3.1

Článek

Ballmer však ještě tehdy nebyl hlavou Microsoftu. Při vývoji Windows 3.1 před dvěma dekádami šéfoval pouze divizi operačních systémů. S návrhem původní modré obrazovky nebyl spokojen, proto ji podle vývojáře Raymonda Chena celou přepsal.

Foto: Reuters

Šéf Microsoftu Steve Ballmer

„Steve Ballmer nebyl jako většina vedoucích pracovníků. Když jsme mu zamýšlenou funkci ukázali, jen přikývl a prohlásil: ‚To je pěkné, ale text té zprávy se mi nelíbí.‘ Načež jsem ho vyzval, ať vymyslí jiný. O pár dní později mi skutečně zaslal hotový text,“ vzpomíná Chen.

Zkratka CTRL+ALT+DEL byla chyba

Loni vzpomínal na první na začátky operačního systému Windows také spoluzakladatel Microsoftu Bill Gates, který prozradil, že klávesová zkratka CTRL+ALT+DEL byla chyba. [celá zpráva]

„Když jste spustili počítač, viděli jste několik oken, která se zobrazovala ještě předtím, než jste mohli zadávat svoje heslo. Bylo logické, že v tu chvíli by měl uživatel udělat něco na klávesnici, co ho přivede skutečně do operačního systému. Aby měl jistotu, že nejde o falešnou obrazovku, která jen ukradne jeho heslo,“ konstatoval Gates.

Bill Gates vysvětlil, proč není na klávesnici místo CTRL+ALT+DEL jediné tlačítkoVideo: Harvard University

„Mohli jsme mít jednu jedinou klávesu, ale inženýři z IBM navrhující klávesnice ji tam nechtěli dát, tak jsme museli… museli jsme to naprogramovat na nízké systémové úrovni… Byla to chyba,“ prohlásil spoluzakladatel Microsoftu

Jedním z 12 inženýrů, kteří stáli za návrhem původního IBM PC, je David Bradley. Ten vymyslel i slavný trojhmat CTRL+ALT+DEL, jak připomněl server International Business Times. Sám Bradley tvrdí, že kombinaci kláves vymyslel jen pro interní testování a neměla být určena pro běžné uživatele.

Z prvního obchodního manažera šéfem

Ballmer se narodil v Detroitu 24. března 1956. Už odmala u něj byly patrné vlohy pro matematiku, kterou nakonec vystudoval společně s ekonomií na Harvardově univerzitě v roce 1977 s vyznamenáním.

Do Microsoftu nastoupil 11. června 1980, jako první obchodní manažer, a stal se tak 30. řadovým zaměstnancem tehdy ještě malé firmy. Postupně se propracoval až na šéfa amerického počítačového gigantu, otěže od Gatese převzal v roce 2000. Spekulace o tom, že chce z vedení firmy odejít, se objevily už v roce 2009.

S manželkou Connie, kterou si vzal v roce 1990, má tři syny. V Microsoftu stále vlastní čtyřprocentní podíl za zhruba 15 miliard dolarů, a je tak největším jednotlivým akcionářem firmy. Letos v srpnu však opustil také správní radu amerického počítačového giganta.

Společnost Microsoft je největší softwarovou firmou na světě, která má dominantní postavení na trhu s operačními systémy a kancelářskými aplikacemi. V roce 1975 ji pod původním názvem Micro-soft společně založili Paul Allen a Bill Gates, který byl v roce 2009 podle časopisu Forbes nejbohatším člověkem na planetě. [celá zpráva]

V jednom z rozhovorů si dokonce kvůli tomu dobíral i Billa Gatese. „Možná jsem to vymyslel (klávesovou kombinaci CTRL+ALT+DEL, pozn. red.), ale Bill to udělal slavným,“ řekl Bradley v roce 1991 k příležitosti 20. výročí původního IBM PC.

Reklama

Výběr článků

Načítám