Hlavní obsah

Nejpopulárnější izraelská mobilní aplikace pomáhá zachraňovat životy

Novinky, jky, rei

Z podstaty izraelské aplikace Red Alert(Rudý poplach) tak trochu mrazí. Vznikla z potřeby pocitu bezpečí, kterého se izraelským občanům zejména v posledních týdnech příliš nedostává. Aplikace monitoruje izraelský vzdušný prostor, a kdykoliv je na zemi vypálena raketa, uživatelé aplikace v ohrožené oblasti dostanou okamžitě upozornění přímo na displej.

Foto: Apple

Aplikace Red Alert

Článek

Aplikaci Red Alert si doposud stáhlo přes 780 000 lidí, většina z nich si ji přitom pořídila minulý týden. To katapultovalo Rudý poplach na vrchol žebříčku popularity.

Uživatel si v rámci aplikace zaregistruje oblast, kde se pohybuje, a následně dostává upozornění jen pro vybrané místo. Aplikace je často přezdívána Rudý strašák, protože své uživatele umí značně vynervovat, nikdo jí však neupře to, že může za určitých okolností i zachránit životy.

Syn oběti: Nehodlám riskovat

Aplikace získává informace z veřejně dostupných dat, která poskytují přibližnou trajektorii raket vypálených na Izrael z pásma Gazy. Když směřuje raketa na oblast, ve které uživatel uvedl, že se pohybuje, rozezní se mu na mobilu alarm.

Chen Šitrit, jehož matka zahynula po raketovém útoku v roce 2008, si aplikaci stáhl okamžitě poté, co útoky minulý týden začaly. Jeho matka jela autem po dálnici ze cvičení, takže ačkoliv zněly sirény, neměla se kam schovat. Raketa přistála nedaleko a ona zemřela krátce po zásahu v nemocnici. „Nehodlám riskovat,” zdůraznil.

Odpáleno téměř tisíc raket

Nové napětí mezi Izraelci a Palestinci narostlo po červnové vraždě tří židovských teenagerů na Západním břehu Jordánu a následné odvetné vraždě palestinského mladíka ve východním Jeruzalémě.

Izrael je už déle než týden intenzivně ostřelován raketami z pásma Gazy. Palestinští radikálové napojení na hnutí Hamás jich podle něj odpálili téměř tisíc. Izraelci odpověděli stovkami vzdušných úderů. Palestinská strana v úterý nově ohlásila, že si útoky vyžádaly 192 mrtvých a zhruba 1400 zraněných.

OSN odhaduje, že oběťmi jsou ze tří čtvrtin civilisté. Izraelci evidují čtyři zraněné. Několik střel dopadlo na Izrael také z Libanonu a údajně i z Egypta, když bylo zasaženo rudomořské letovisko Ejlat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám