Hlavní obsah

Britští špióni dokážou manipulovat internetem

Právo, Novinky, mcm, mif

Britská tajná služba GCHQ vyvinula sofistikované nástroje k manipulaci internetu. Napsal to britský list The Guardian s odvoláním na web First Look Media.

Některé z programů jsou vládou schválené verze hackerských nástrojů. (Ilustrační foto)

Článek

GCHQ využívá program Gateway (Vstupní brána), který umožňuje uměle zvýšit návštěvnost stránky či sledovanost videí na YouTube. Dále programy Underpass (Podchod), s nímž lze měnit výsledky webových hlasování, Spring Bishop (Jarní biskup), který vyhledává „soukromé fotografie cílů na webu“, nebo Concrete Donkey (Betonový osel), umožňující „opakovaně bombardovat vybraný cíl toutéž zprávou“.

Některé z programů jsou vládou schválené verze hackerských nástrojů, jako například Tracer Fire (Signální palba), jež dává možnost zaslat do GCHQ údaje o obsahu cílového počítače. Rolling Thunder (Valící se hřmot) zase generuje zprávy o odmítnutí služeb, což je taktika hackerské skupiny Anonymous.

Jiné nástroje odstraňují veřejné informace z Twitteru, Facebooku, Googlu+, Linkedinu a YouTube, nebo je tam naopak automaticky umisťují. V úvodu k popisu těchto programů se uvádí, že „většina našich nástrojů je plně operativní, vyzkoušená a spolehlivá“. Autor textu varoval, aby čtenáři nebrali zveřejněný soupis jako uzavřený seznam. „Pokud tam něco nevidíte, neznamená to, že to nedokážeme udělat,“ dodal.

Stejné nástroje používají i hackeři

Podobné softwarové nástroje nejsou výsadou pouze britských špiónů, disponují jimi také hackeři „na volné noze“. Již od předloňského roku koluje internetem operační systém Anonymous-OS, který obsahuje celou řadu sofistikovaných nástrojů.

Foto: Anonymous-OS

Ukázka nového hackerského operačního systému

Už v základu má systém předinstalované programy, které jsou určené k prolamování hesel, anonymnímu surfování na internetu či vyhledávání bezpečnostních trhlin na webových stránkách. Nechybí ani aplikace, kterou hackeři využívají k takzvaným DDoS útokům (Distributed Denial of Service).

Většina programů má navíc velice jednoduchou obsluhu. Zpravidla stačí stisknout pár tlačítek a program začne automaticky pracovat sám, jednoduše jej tak může zneužít i uživatel bez jakýchkoliv hlubších znalostí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám