Hlavní obsah

Milióny uživatelů Windows XP jsou v ohrožení, záplata vážné chyby nevyjde

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký softwarový gigant Microsoft v pondělí upozornil na vážnou bezpečnostní chybu v Internet Exploreru, kterou mohou kyberzločinci zneužít k neoprávněnému přístupu k cizím počítačům a k datům na jejich pevných discích. Milióny uživatelů Windows XP, kteří tento prohlížeč používají, se ale opravné aktualizace nedočkají, protože Microsoft již ukončil podporu tohoto systému.

Foto: koláž Novinky

Článek

Zatím nebyl zaznamenán žádný případ, kdy by počítačoví piráti chybu skutečně zneužili. S ohledem na množství postižených uživatelů lze ale předpokládat, že útoky v následujících dnech nebo týdnech budou gradovat.

Obzvláště s přihlédnutím k tomu, že majitele Windows XP nedokážou zcela ochránit ani sebelepší antivirové programy. Přímo před tímto scénářem přitom zástupci Microsoftu varovali ještě před dubnem, kdy byla podpora oficiálně ukončena.

„Ve chvíli, kdy problém bude přímo v operačním systému, bude relativně složité nebo nemožné se chránit proti některým typům útoků prostřednictvím antivirových nástrojů,“ prohlásil tehdy Lukáš Křovák, manažer divize Windows Client společnosti Microsoft v České republice.

Jenže před dubnovým ukončením podpory nikdo nečekal, že takový problém může přijít tak brzy, uvedl server Mashable.

Vlády doporučily Internet Explorer nepoužívat

Závažnost bezpečnostní chyby dokresluje i fakt, že vlády USA a Velké Británie uživatelům doporučily, aby přešli na jiné prohlížeče. [celá zpráva]

Podle amerického softwarového gigantu se počítačoví piráti do systému dostanou jednoduše tak, že lidem podsunou speciálně upravenou podvodnou stránku. Tu se stejně jako v podobných případech z minulosti budou snažit pravděpodobně propašovat prostřednictvím nevyžádaných e-mailů nebo sociálních sítí. Vhodné je tak v případě použití Internet Exploreru neklikat na neznámé odkazy.

Windows XP – podpora skončila, systém nikoli

Ukončení podpory ze strany Microsoftu neznamená, že by tento populární operační systém přestal ze dne na den fungovat. S trochou nadsázky se dá říci, že Windows XP jsou nesmrtelná. Pokud o to uživatelé budou stát, můžou na počítačích fungovat klidně desítky dalších let.

Microsoft samotnou funkčnost nijak omezovat nebude, vše bude fungovat jako doposud. Vycházet však nebudou už nikdy žádné aktualizace a záplaty. To znamená, že pokud se v systému objeví nějaká bezpečnostní trhlina, kybernetičtí zločinci ji budou moci snadno zneužít k proniknutí do cizího PC. Případná záplata totiž nikdy nevyjde.

Vhodným řešením je tak z bezpečnostního hlediska přejít na novější systém. Vybírat uživatelé přitom nemusí pouze ze stáje Windows – k dispozici je jim i řada bezplatných alternativ. [celá zpráva]

Podle společnosti Gemius stále existují státy, kde Windows XP využívá třetina obyvatelstva – Bosna a Hercegovina (38 %), Bulharsko (33 %), Rumunsko a Bělorusko (29 %). V České republice činil na začátku dubna podíl tohoto 13 let starého systému 22 procent. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Windows XP definitivně končí

V úterý naposledy vyšly aktualizace a opravy bezpečnostních trhlin pro Windows XP. Po téměř 13 letech totiž americký softwarový gigant ukončil podporu tohoto...

Náhrada za Windows XP? Jde to i zadarmo

Americký softwarový gigant Microsoft minulý týden ukončil podporu Windows XP. To ale neznamená, že by tento populární operační systém přestal ze dne na den...

Výběr článků

Načítám