Hlavní obsah

Ve Firefoxu bude reklama

Novinky, zgl

Tvůrci Firefoxu hledají možnosti, jak získat další zdroje příjmů, které by mohly být využity nejen na vývoj tohoto internetového prohlížeče, ale například i stejnojmenného operačního systému pro chytré telefony a počítačové tablety. Řešením by podle vedení společnosti mohlo být zobrazování reklamy.

Foto: Novinky

Prohlížeč Firefox

Článek

Komerce by však neměla být podle současných plánů příliš okatá, aby neodradila věrné uživatele, díky kterým získává Mozilla samozřejmě také peníze. Obchodovat se tak bude pouze se stránkou nového panelu po čisté instalaci Firefoxu.

Na té se standardně neobjevuje nic – pouze osm až devět prázdných polí, ve kterých se postupem času zobrazují nejčastěji navštěvované internetové stránky. „Po čisté instalaci bude na stránce nového panelu umístěno devět výchozích webů (náhledů). Bude se jednat o výchozí sadu, která bude součástí instalace podobně, jako jsou výchozí vyhledávací moduly. Výchozí sada webů se bude moci lišit v závislosti na jazykové verzi,“ uvedl Pavel Cvrček ze serveru Mozilla.cz.

Podle něj budou na stránce zvýrazněny například populární lokální služby. „Výchozí sada by měla obsahovat odkazy na weby Mozilly, místní populární weby či placené pozice. Nabídne se tak patrně primárně existujícím partnerům Mozilly, případně dalším webům a službám, u kterých si Mozilla bude myslet, že mají přínos pro uživatele. Nic jako reklamní síť, kde se uživatelům zobrazuje ‚náhodná otravná reklama‘, Mozilla neplánuje,“ podotkl Cvrček.

„Placená pozice by se tak mohla stát dalším zdrojem příjmů Mozilly, která je často kritizována, že spoléhá jen na jeden zdroj příjmů, a to příjmy z vyhledávání, které dnes tvoří většinu příjmů společnosti. Nově by tak došlo k větší diverzifikaci příjmů, které by jí pomohly financovat další aktivity v oblasti otevřeného webu,“ uzavřel Cvrček.

Firefox se chce prosadit na mobilním trhu

Mozilla potřebuje získat dostatek financí i na podporu mobilní platformy Firefox, se kterou má vedení společnosti velké plány. Na trh se chystají nové levné chytré telefony i modely pro náročnější uživatele. Spolupráce je již dojednávána například s firmami LG, ZTE, Huawei, Alcatel či Sony.

Foto: Geeksphone

Telefon s operačním systémem Firefox

Tvůrci počítají, že se platforma postupně probojuje na třetí příčku mezi nejpoužívanějšími operačními systémy. Přeskočit by tak měla mobilní systém Windows Phone od Microsoftu. První a druhá příčka aktuálně patří Androidu a iOS od Applu.

Firefox OS je založen na technologii HTML5, kterou využívají i webové prohlížeče. Právě díky snadnému programování by měly podle předpokladů rychle přibývat nové aplikace a společně s tím se také rozšiřovat uživatelská základna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám