Hlavní obsah

Telefony i počítače s Windows dostanou asistentku

Novinky, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Microsoft chystá vlastní virtuální asistentku, která by měla být konkurencí pro obdobnou technologii od Applu nazývanou Siri. Novinka by se měla jmenovat Cortana. Americký softwarový gigant s ní má velké plány.

Asistentka Siri v akciVideo: Apple

 
Článek

První verze Cortany by se měla objevit už letos v dubnu v chytrých telefonech s operačním systémem Windows Phone. Prvenství bude patřit smartphonům řady Lumia od společnosti Nokia, kterou Microsoft v loňském roce koupil za 5,44 miliardy eur (zhruba 140 miliard Kč). [celá zpráva]

Americký softwarový gigant nicméně počítá, že se novinka nebude objevovat pouze v mobilech, ale i na osobních počítačích s Windows a herních konzolích Xbox, jak upozornil server Apple Insider. S podporou těchto platforem se však počítá až na přelom let 2014 a 2015.

Foto: archív výrobce

Lumia 1520

Na trhu to nicméně Cortana nebude mít vůbec jednoduché, asistentka Apple Siri totiž kraluje trhu, díky dominantnímu postavení mobilního systému iOS, již třetím rokem. Na počítačových tabletech iPad, chytrých telefonech iPhone a multimediálních přehrávačích iPod ji denně využívá přes 100 miliónů lidí po celém světě.

Siri se jako první objevila v roce 2011 s iPhonem 4S. Tehdy jí bylo možné jednoduše nadiktovat vzkaz, nebo se jí zeptat na aktuální dopravní informace. A to vše pouze hlasovými povely.

Loni s příchodem operačního systému iOS 7 se virtuální asistentka od Applu dočkala řady vylepšení. Dostala nový mužský i ženský hlas a naučila se mluvit německy a francouzsky, původně přitom reagovala pouze na anglické povely.

Siri se navíc naučila ovládat i některé funkce telefonu. Hlasem je tak možné například regulovat podsvícení displeje. Tyto funkce jsou pro iOS stěžejní, protože Apple se snaží mobilní platformu stále více prosazovat v automobilovém průmyslu. Loni v březnu například byla oznámena spolupráce s Ferrari. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám