Hlavní obsah

Popularita mobilních platforem Android a Windows Phone roste

Nejoblíbenějším operačním systémem v mobilních telefonech v ČR byl ve třetím čtvrtletí Android. Jeho podíl i podíl druhé platformy Windows Phone rostl. Naopak třetí Apple iOS ztrácel. Vyplývá to z údajů analytické firmy IDC.

Foto: Samsung

Nejprodávanější je letos v Česku Samsung, následuje Nokia a Sony.

Článek

Android zvýšil svůj podíl mezi nově prodávanými telefony proti druhému čtvrtletí o 1,5 procentního bodu na 75,3 procenta, tedy tři čtvrtiny trhu. Druhý Windows Phone rostl na 13,8 procenta. Tyto platformy získaly zejména na úkor iOS, který ztratil 2,1 bodu na 6,7 procenta. Následuje Blackberry s necelými čtyřmi procenty.

Podle českého zastoupení Microsoftu se od července do září do České republiky dodalo a aktivovalo dvojnásobně více zařízení s Windows Phone oproti iPhonům s iOS. "Dostat se na druhou příčku v počtu prodaných zařízení patřilo k našim cílům pro tento rok a jsme rádi, že jsme jej dosáhli již tak brzy," uvedl René Keyzlar z českého Microsoftu.

V České republice se ročně prodá kolem 2,7 až 2,8 miliónu mobilních telefonů. Do září to bylo kolem 1,8 miliónu zařízení. Nejprodávanější je letos Samsung, následuje Nokia a Sony. Na dalších místech jsou HTC a Huawei. Samsung, Sony a Huawei nabízí telefony s Androidem, Nokia s Windows Phone a HTC má v nabídce přístroje s oběma platformami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám