Hlavní obsah

Windows 8.1 přinesou řadu zajímavých vychytávek

Novinky, mif

V pátek 18. října plánuje společnost Microsoft vydat dlouho očekávanou velkou aktualizaci Windows 8.1. Novinku, která do určité míry mění funkce a zároveň i podobu operačního systému, bude možné stahovat zdarma.

Ukázka Windows 8.1 Video: Microsoft

 
Článek

Microsoft zapracoval u Windows 8.1 na propojení některých aplikací se samotným systémem. Například Skype tak bude možné spustit rovnou ze zamykací obrazovky, a to i bez nutnosti přihlásit se.

Jednou z největších změn, po které volali uživatelé již od loňského uvedení osmiček na trh, je návrat tlačítka Start na systémovou lištu. To však nebude spouštět klasickou nabídku jako u Windows 7, ale pouze přepínat na rozhraní Metro, jak je vidět na videu výše.

Nové vyhledávání a lepší dotykové ovládání

Nové je i vyhledávání, vše je dostupné v grafické podobě z jediného okna. Uživatelé v tomto stavu mohou hledat fotky, hudbu, programy i další soubory. Snadnější je úprava úvodní obrazovky a vůbec poprvé je na ní možné otevřít dvě okna najednou.

Díky aktualizaci budou také podporovány nejrůznější velikosti a rozlišení displeje. Až doposud totiž osmičky pro neomezený chod vyžadovaly rozlišení alespoň 1366 x 768 obrazových bodů. Podpora nižšího rozlišení otevře cestu tomuto operačnímu systému také na levnější a menší tablety, kde zatím kraloval konkurenční Android.

Vylepšeno bylo dotykové ovládání, protože podle zástupců firmy budou v dohledné době prakticky všechny displeje dotykové. Příjemnější je tak práce s multimediálním přehrávačem, ale například i s editorem fotografií – v obou případech se obejdete bez klávesnice a myši.

Reklama

Související témata:

Související články

Windows 8.1 unikly na internet

Jen pár dní poté, co společnost Microsoft dokončila aktualizaci operačního systému Windows 8, unikl tento update na internet. Světovou sítí se šíří...

Výběr článků

Načítám