Hlavní obsah

V Česku v mobilech dominuje Android, nejvíc rostou Windows

Nejrychleji rostoucím operačním systémem pro mobilní telefony v Česku je letos Windows Phone. V pololetí zvýšil svůj podíl meziročně o 5,4 procentního bodu na 13,7 procenta a na trhu mu tak patřilo druhé místo za dominantním Androidem. Vyplývá to z údajů analytické firmy IDC.

Foto: Microsoft

Windows Phone

Článek

Android si mezi nově prodávanými mobilními zařízeními drží první příčku s podílem 73,8 procenta, což je o devět procentních bodů více než v loňském pololetí. O dva procentní body na 8,8 procenta meziročně posílil i třetí iOS od Applu, proti prvnímu kvartálu ale 1,8 bodu ztratil.

Android si mezi nově prodávanými mobilními zařízeními drží první příčku s podílem 73,8 procenta, což je o devět procentních bodů více než v loňském pololetí. O dva procentní body na 8,8 procenta meziročně posílil i třetí iOS od Apple, proti prvnímu kvartálu ale 1,8 bodu ztratil.

Platforma Windows Phone si meziročně polepšila zejména na úkor operačního systému Symbian, který používala Nokia před Windows. Podíl Symbianu klesl z 11 procent na nulu. "Dostat se na druhou příčku v počtu prodaných zařízení patřilo k našim cílům pro tento rok a jsme rádi, že jsme jej dosáhli již tak brzy," uvedl René Keyzlar z českého Microsoftu.

V České republice se ročně prodá kolem 2,7 až 2,8 miliónu mobilních telefonů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám