Hlavní obsah

Zkratka CTRL+ALT+DEL byla chyba, prohlásil Bill Gates

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klávesovou zkratku CTRL+ALT+DEL používaly k přihlášení do starších verzí operačního systému Windows milióny lidí po celém světě. Spoluzakladatel Microsoftu a jeho někdejší šéf Bill Gates ale nyní prohlásil, že tato nejslavnější trojkombinace byla chyba.

Bill Gates vysvětlil, proč není na klávesnici místo CTRL+ALT+DEL jediné tlačítkoVideo: Harvard University

 
Článek

Gates se k Microsoftu a Windows v posledních letech prakticky nikdy nevyjadřuje, všechno své úsilí věnuje charitativním akcím. V rozhovoru na Harvardu, kde odstartoval svou kampaň k získání financí pro tuto univerzitu, však udělal výjimku.

Miliardář David M. Rubenstein z investiční firmy Carlyle Group, který na Harvardu vedl rozhovor, se ho po několika dotazech ohledně školství zeptal, proč při přihlašování do Windows musel vždy používat tři prsty. „Čí to byl proboha nápad,“ vyhrkl ze sebe Rubenstein před publikem.

Mohli jsme mít jednu jedinou klávesu, ale inženýři z IBM navrhující klávesnice ji tam nechtěli dát.
Spoluzakladatel Microsoftu Bill Gates

„Zjednodušeně… Když jste spustili počítač, viděli jste několik oken, která se zobrazovala ještě předtím, než jste mohli zadávat svoje heslo. Bylo logické, že v tu chvíli by měl uživatel udělat něco na klávesnici, co ho přivede skutečně do operačního systému. Aby měl jistotu, že nejde o falešnou obrazovku, která jen ukradne jeho heslo,“ konstatoval Gates.

„Mohli jsme mít jednu jedinou klávesu, ale inženýři z IBM navrhující klávesnice ji tam nechtěli dát, tak jsme museli… museli jsme to naprogramovat na nízké systémové úrovni… Byla to chyba,“ prohlásil spoluzakladatel Microsoftu, čímž rozesmál celý zaplněný sál.

Zkratka měla být jen pro testování

Jedním z 12 inženýrů, kteří stáli za návrhem původního IBM PC, je David Bradley. Ten vymyslel i slavný trojhmat CTRL+ALT+DEL, jak připomněl server International Business Times. Sám Bradley tvrdí, že kombinaci kláves vymyslel jen pro interní testování a neměla být určena pro běžné uživatele.

V jednom z rozhovorů si dokonce kvůli tomu dobíral i Billa Gatese. „Možná jsem to vymyslel (klávesovou kombinaci CTRL+ALT+DEL, pozn. red.), ale Bill to udělal slavným,“ řekl Bradley v roce 1991 k příležitosti 20. výročí původního IBM PC.

Gates, který se rozhovoru tehdy také účastnil, se jen pousmál a Bradleyho výrok nijak neokomentoval.

Trojhmat se před lety nepoužíval pouze k přihlášení do Windows, ale i k dalším funkcím – například restartování počítače. I nejnovější Windows jej stále používají, prostřednictvím zkratky CTRL+ALT+DEL je možné odhlásit uživatele, zamknout počítač i spustit Správce úloh.

Reklama

Výběr článků

Načítám