Hlavní obsah

Volání zadarmo: Apple odsouvá operátory na druhou kolej

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Operátoři letos snížili cenu tzv. neomezených tarifů, se kterými je možné telefonovat a posílat SMS zprávy do jakékoliv sítě, více než trojnásobně na aktuálních 800 Kč. I když je tato sleva výrazná, nemusí to řadě zákazníků stačit.

Foto: mif, Novinky

FaceTime Audio na iPhonu

Článek

Toho si je vědoma i společnost Apple, která minulý týden uvedla na trh nový operační systém iOS 7 pro chytré telefony iPhone, počítačové tablety iPad a multimediální přehrávače iPod. A u všech těchto přístrojů lidem nabídla telefonování a posílání SMS zpráv zadarmo. Jediné, co k tomu potřebují, je internetové připojení.

Telefonovat je možné prostřednictvím funkce FaceTime Audio. Až doposud totiž Apple na svých mobilních přístrojích podporoval pouze videohovory, které jsou velmi náročné na rychlost připojení a datovou kapacitu. Pokud uživatel nepoužíval WiFi a neměl dostatečný datový limit (FUP) u svého operátora, prakticky se nedovolal.

FaceTime Audio je integrován přímo do systému a díky tomu je daleko chytřejší.

Tomu je ale od minulého týdne konec. FaceTime Audio totiž bude podporovat i pouze hlasové hovory bez videa, které nejsou tolik náročné na rychlost připojení ani data. Bohatě jim stačí i pomalejší mobilní internet a dostatečné by mělo být i FUP nabízené tuzemskými operátory.

Novinka pracuje podobně jako například konkurenční Skype od Microsoftu. I ten je možné na přístrojích od Applu používat, ale FaceTime Audio je integrován přímo do systému a díky tomu je daleko chytřejší.

Není potřeba spouštět žádnou další aplikaci, jednoduše stačí jít do seznamu kontaktů a tam vybrat požadovanou osobu. Hovor se uskuteční stejně, jako kdyby jej zprostředkovával operátor.

Velké úspory

Používání FaceTime Audio je zadarmo, nutné je logicky zařízení od Applu a internetové připojení. Rozdíl přitom nehraje, zda uživatel uskuteční tuzemský nebo mezinárodní hovor. Obzvláště v případech, kdy jsou přátelé nebo příbuzní mimo republiku, může tato funkce výrazně snížit účty za telefon.

Apple si neúčtuje nic ani za používání funkce iMessage, prostřednictvím které si majitelé iPhonů, iPadů a iPodů mohou již druhým rokem posílat zprávy. Tato služba je navíc propojena se systémem, stejně jako FaceTime Audio, a tak je její používání velice intuitivní.

V zahraničí už na nové možnosti chytrých telefonů a počítačových tabletů operátoři reagovali. Nabízejí neomezené tarify, které však disponují pouze internetovým připojením a volání i SMS zprávy jsou zpoplatněny. Místo výše uvedených 800 Kč je tak podobný tarif vyjde jen na dvě stovky. Podobná nabídka ale zatím na tuzemském trhu chybí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám