Hlavní obsah

Levné tablety s Windows přijdou na trh v říjnu

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Microsoft v úterý potvrdila, že již dokončila práce na velké aktualizaci operačního systému Windows 8. Novinku, která do určité míry mění funkce a zároveň i podobu osmiček, nyní testují výrobci počítačů a tabletů. Nové přístroje by se měly na trhu společně s updatem objevit už přespříští měsíc.

Foto: Acer

Aktuálně nejlevnějším tabletem na trhu s Windows je Acer Iconia Tab W3.

Článek

„Microsoft právě zpřístupnil finální verzi Windows 8.1 a Windows RT 8.1 hardwarovým partnerům. Ti tak mohou s dostatečným předstihem začít připravovat uvedení nových zařízení s tímto systémem,“ uvedl Lukáš Křovák, manažer divize Windows Client ve společnosti Microsoft.

Ukázka Windows 8.1 Video: Microsoft

Společně s aktualizací by se na trhu měla objevit řada nových přístrojů. Díky updatu totiž budou podporovány také nejrůznější velikosti a rozlišení displeje (až doposud osmičky pro neomezený chod vyžadovaly rozlišení alespoň 1366 x 768 obrazových bodů), což otevře cestu tomuto operačnímu systému také na levnější a menší tablety, kde zatím kraloval konkurenční Android.

Aktuálně nejlevnějším tabletem na trhu s Windows je podle nákupního rádce Zboží.cz Acer Iconia Tab W3. Pořídit jej je možné od 7405 Kč. Nejlevnější tablety s Androidem je přitom možné zakoupit za méně než 1500 Kč, například Modecom FreeTAB, Tracer OVO Lite či Lark FreeMe.

Zda se ceny nových přístrojů vyrovnají i těm nejlevnějším tabletům s Androidem, zatím není jasné.

Windows 8.1 je možné stahovat už dnes

„Jak již bylo oznámeno dříve, tato bezplatná aktualizace bude pro uživatele systému Windows 8 postupně uvolňována od 18. října 2013, a to prostřednictvím obchodu Windows Store. Od stejného dne bude Windows 8.1 dostupný rovněž v maloobchodním prodeji, a to jak na nových zařízeních se systémem Windows, tak formou krabicové licence,“ uzavřel Křovák.

Microsoft ještě před začátkem prázdnin uvolnil ke stažení testovací verzi Windows 8.1. Stahovat je ji možné přímo ze stránek Microsoftu.

Novinky ve Windows 8.1
Microsoft zapracoval u Windows 8.1 na propojení aplikací se samotným systémem. Například Skype tak bude možné spustit rovnou ze zamykací obrazovky, a to i bez nutnosti přihlásit se.
Jednou z největších změn, po které volali uživatelé již od loňského uvedení osmiček na trh, je návrat tlačítka Start na systémovou lištu. To však nebude spouštět klasickou nabídku jako u Windows 7, ale pouze přepínat na rozhraní Metro, jak je vidět na videu výše.
Nové je i vyhledávání, vše je dostupné v grafické podobě z jediného okna. Uživatelé v tomto stavu mohou hledat fotky, hudbu, programy i další soubory. Snadnější je úprava úvodní obrazovky a vůbec poprvé je na ní možné otevřít dvě okna najednou.
Vylepšeno bylo dotykové ovládání, protože podle zástupců firmy budou v dohledné době prakticky všechny displeje dotykové. Příjemnější je tak práce s multimediálním přehrávačem, ale například i s editorem fotografií – v obou případech se obejdete bez klávesnice a myši.

Související téma

Foto: Novinky

Microsoft.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám