Hlavní obsah

Windows 8.1 budou zdarma, Microsoft novou verzi vydá v říjnu

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za dva měsíce plánuje společnost Microsoft uvést na trh novou velkou aktualizaci operačního systému Windows 8, která do určité míry mění jeho funkce a zároveň i podobu. Americký softwarový gigant potvrdil, že update budou moci majitelé osmiček stahovat zcela zdarma.

Ukázka Windows 8.1 Video: Microsoft

 
Článek

„18. října 2013 začne celosvětově postupné uvolňování Windows 8.1. Pro uživatele systému Windows 8 se bude jednat o bezplatnou aktualizaci, kterou si nainstalují prostřednictvím obchodu Windows Store. Od stejného dne bude Windows 8.1 dostupný rovněž v maloobchodním prodeji na nových zařízeních se systémem Windows,“ uvedl Lukáš Křovák, manažer divize Windows Client ve společnosti Microsoft.

Microsoft zapracoval u Windows 8.1 na propojení některých aplikací se samotným systémem. Například Skype tak bude možné spustit rovnou ze zamykací obrazovky, a to i bez nutnosti přihlásit se.

Návrat tlačítka Start

Jednou z největších změn, po které volali uživatelé již od loňského uvedení osmiček na trh, je návrat tlačítka Start na systémovou lištu. To však nebude spouštět klasickou nabídku jako u Windows 7, ale pouze přepínat na rozhraní Metro, jak je vidět na videu výše.

Nové je i  vyhledávání, vše je dostupné v grafické podobě z jediného okna. Uživatelé v tomto stavu mohou hledat fotky, hudbu, programy i další soubory. Snadnější je úprava úvodní obrazovky a vůbec poprvé je na ní možné otevřít dvě okna najednou.

Levné tablety na obzoru 

Díky aktualizaci budou také podporovány nejrůznější velikosti a rozlišení displeje. Až doposud totiž osmičky pro neomezený chod vyžadovaly rozlišení alespoň 1366 x 768 obrazových bodů. Podpora nižšího rozlišení otevře cestu tomuto operačnímu systému také na levnější a menší tablety, kde zatím kraloval konkurenční Android.

Vylepšeno bylo dotykové ovládání, protože podle zástupců firmy budou v dohledné době prakticky všechny displeje dotykové. Příjemnější je tak práce s multimediálním přehrávačem, ale například i s editorem fotografií – v obou případech se obejdete bez klávesnice a myši.

Microsoft ještě před začátkem prázdnin uvolnil ke stažení testovací verzi Windows 8.1. Stahovat je ji možné přímo ze stránek Microsoftu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám