Hlavní obsah

Záplata kritické chyby Androidu existuje, rychlost opravy záleží na výrobcích

Novinky, mif

Záplata pro kritickou bezpečnostní chybu v operačním systému Android, která ohrožuje milióny chytrých telefonů a počítačových tabletů, existuje. Trhlinu mohou počítačoví piráti zneužít k ovládání počítačových tabletů a chytrých telefonů na dálku.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Chyba se týká přístrojů s Androidem, které přišly na trh v posledních čtyřech letech. (Ilustrační foto)

Článek

Existenci záplaty potvrdila produktová manažerka Androidu Gina Sciglianová. „Oprava již byla poskytnuta našim partnerům. Někteří výrobci, jako například Samsung, již aktualizaci pro svá zařízení vydali,“ uvedla pro server ZD Net.

Právě rychlost je podle bezpečnostních expertů to nejdůležitější, co ovlivní, v jaké míře bude chyba zneužívána. Doposud nebyl evidován podle tvůrců Androidu evidován ani jeden případ.

Uživatelé by tak měli kontrolovat aktualizace u výrobců svých zařízení. „Lze předpokládat, že dostupnost oprav se bude velmi lišit podle toho, o jakého výrobce se jedná,“ podotkl Jeff Forristal, šéf bezpečnostní společnosti Bluebox, která chybu v Androidu odhalila.

Zneužita může být jakákoliv aplikace

Chyba se týká přístrojů s Androidem, které přišly na trh v posledních čtyřech letech. Útočník může s její pomocí ovládat přístroj stejně, jako by jej držel v ruce. Může telefonovat, posílat textové zprávy, ale například i prohlížet uložená hesla. Na dálku dokonce může klidně zapnout i zabudovanou webkameru.

Zranitelnost umožňuje počítačovým pirátům proměnit originální programy v trojské koně, aniž by to byl uživatel schopen při instalaci poznat. Takto zneužita může být prakticky jakákoliv aplikace, upozornily servery VentureBeat a SecurityWeek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám