Hlavní obsah

Microsoft ukázal Windows 8.1

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Microsoft ve středu na tiskové konferenci v San Francisku ukázala novou aktualizaci operačního systému Windows 8, která do určité míry mění jeho funkce a zároveň i podobu. Update bude k dispozici zdarma, testovací verzi je již nyní možné stahovat ze stránek amerického počítačového giganta.

Ukázka Windows 8.1 Video: Microsoft

 
Článek

Jednou z největších změn, po které volali uživatelé již od loňského uvedení osmiček na trh, je návrat tlačítka Start na systémovou lištu. To však nebude spouštět klasickou nabídku jako u Windows 7, ale pouze přepínat na rozhraní Metro, jak je vidět na videu výše.

Microsoft zapracoval u Windows 8.1 také na propojení některých aplikací se samotným systémem. Například Skype tak bude možné spustit rovnou ze zamykací obrazovky, a to i bez nutnosti přihlásit se.

Foto: Reuters

Na akci nechyběl ani šéf Microsoftu Steve Ballmer

Vylepšeno bylo také dotykové ovládání, protože podle zástupců firmy budou v dohledné době prakticky všechny displeje dotykové. Příjemnější je tak práce s multimediálním přehrávačem, ale například i s editorem fotografií – v obou případech se obejdete bez klávesnice a myši.

Nové je také vyhledávání, vše je dostupné v grafické podobě z jediného okna. Uživatelé v tomto stavu mohou hledat fotky, hudbu, programy i další soubory. Snadnější je úprava úvodní obrazovky a vůbec poprvé je na ní možné otevřít dvě okna najednou.

Nástup levných tabletů

Díky aktualizaci budou také podporovány nejrůznější velikosti a rozlišení displeje. Až doposud totiž osmičky pro neomezený chod vyžadovaly rozlišení alespoň 1366 x 768 obrazových bodů. Podpora nižšího rozlišení otevře cestu tomuto operačnímu systému také na levnější a menší tablety, kde zatím kraloval konkurenční Android.

Stahovat testovací verzi Windows 8.1 je možné již nyní přímo ze stránek Microsoftu. Finální varianta bude dostupná ke stažení ve formátu ISO i jako aktualizace prostřednictvím Windows Store.

  • Stahovat Windows 8.1 v testovací verzi je možné zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám