Hlavní obsah

EK si brousí zuby na Android

Brusel

Evropská komise požádala mobilní operátory a výrobce telefonů o informace, zda jejich smlouvy s americkou internetovou společností Google ohledně používání operačního systému Android nenarušují konkurenci. Tento krok by podle agentury Reuters mohl vést až k zahájení již druhého oficiálního vyšetřování americké společnosti.

Foto: Samsung

Telefon s operačním systémem Android. Ilustrační foto.

Článek

Komise tak reaguje na dubnové stížnosti firem Nokia, Microsoft a dalších, podle nichž Google využívá systému Android k tomu, aby směroval internetové aktivity ke svému vyhledávacímu systému. Android se používá v chytrých telefonech a počítačových tabletech a jeho tržní podíl podle poradenské společnost Canalys dosahuje 60 procent.

"Google používá operační systém Android pro mobilní telefony jako 'trojského koně', aby oklamal své partnery, získal dominantní postavení na trhu s mobilními zařízeními a měl pod kontrolou údaje o spotřebitelích," uvedl v dubnu právní zástupce koalice stěžovatelů s názvem FairSearch.

Komise již delší dobu vyšetřuje údajné zneužívání dominantního postavení Googlu na trhu s internetovým vyhledáváním. Firma letos komisi nabídla různé ústupky, aby ji přiměla zastavit vyšetřování. Společnosti, jejichž stížnosti vyšetřování odstartovaly, však s těmito ústupky nejsou spokojeny.

Pokud komise dojde k závěru, že firma porušuje pravidla hospodářské soutěže, může ji potrestat pokutou až do deseti procent jejích globálních tržeb. Komise v minulých letech pokutovala vysokými částkami přední americké technologické společnosti Microsoft a Intel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám