Hlavní obsah

Co umí nejnovější operační systém pro iPhony a iPady

Novinky, mif

Společnost Apple na pondělní tiskové konferenci ukázala nový mobilní operační systém iOS 7. Novinka určená pro iPady a iPhony je podle zástupců firmy nejvýznamnějším vylepšením v historii chytrých telefonů s logem nakousnutého jablka.

BEZ KOMENTÁŘE: Apple iOS 7

 
Článek

„Systém iOS 7 je zcela novým začátkem. Je to nejvýznamnější aktualizace v celé historii iPhonu,“ řekl Craig Federighi, který v Applu vede tým softwarových vývojářů. Zatímco všechny předchozí generace přinášely jen drobná vylepšení a vývojáři u nich prakticky nikdy nezasahovali do designového pojetí, novinka disponuje zcela novým vzhledem.

Foto: Apple

Operační systém iOs 7

Místo všelijakých grafických výstřelků a trojrozměrných oken působí uživatelské rozhraní sedmiček čistějším a svěžejším dojmem. Systém je daleko barevnější, ale přitom si zachovává stále přehlednost, která je jednou z největších výsad platformy iOS.

Zachována zůstala zaoblená grafika ikon v menu, kterou navrhl už u prvního iPhonu spoluzakladatel Applu Steve Jobs. „Krása je v jednoduchosti, jasnosti a efektivnosti. Tyto cíle jsou jasně patrné z iOS 7,“ konstatoval šéf designu amerického počítačového gigantu Jony Ive.

Foto: Apple

Operační systém iOS 6

Z iPhonů a iPadů zcela zmizí typický posuvník pro odemykání obrazovky, který si Apple nechal již dříve patentovat a vedl o něj opakovaně soudní pře. Nově se bude zobrazovat pouze obrázek, který se tahem prstu jednoduše odsune do strany, čímž se zpřístupní hlavní nabídka.

Kompletní nastavení z jednoho místa

Apple vylepšil i práci s více aplikacemi najednou – tzv. multitasking. Všechny programy skutečně nyní mohou běžet na pozadí, až doposud tak pracovaly jen některé a další se spoléhaly pouze na vyskakující notifikace. Pracovat však nebudou aplikace permanentně, systém bude automaticky vyhodnocovat uživatelskou činnost a podle toho je bude připravovat.

Foto: Apple

Operační systém iOS 7

Například pokud bude na iPhonu či iPadu každé ráno spouštěna čtečka elektronických knih, iOS 7 si to bude pamatovat a bude program vždy připravovat. Tento systém by měl mít pozitivní vliv na celkovou odezvu systému a v neposlední řadě i na výdrž baterie.

Dalším velkým vylepšením je takzvané Control Center, které seskupuje všechny ovládací prvky na jediném místě. V nabídce je možné upravovat hlasitost a intenzitu podsvícení či zapnout/vypnout WiFi, Bluetooth nebo noční režim.

Foto: Apple

Operační systém iOS 7

Control Center slouží také ke spuštění některých aplikací, jako je například kalkulačka, fotoaparát i baterka. Zpřístupnit jej je možné pouhým tahem prstu ze spodní části obrazovky vzhůru.

Vylepšení se dočkala i Siri 

Vylepšení se dočkala také osobní asistentka Siri, které je možné jednoduše nadiktovat e-mail nebo se jí zeptat na aktuální dopravní informace. Dostala nový mužský i ženský hlas a naučila se mluvit německy a francouzsky, původně přitom reagovala pouze na anglické povely. Další jazyky by se pak měla ještě v dohledné době naučit. Zda mezi nimi bude i čeština, však zástupci společnosti Apple zatím neprozradili.

Siri se navíc naučila ovládat i některé funkce telefonu. Hlasem je tak možné například regulovat podsvícení displeje. Tyto funkce jsou pro iOS stěžejní, protože Apple se snaží mobilní platformu stále více prosazovat v automobilovém průmyslu. V březnu například byla oznámena spolupráce s Ferrari. [celá zpráva]

Foto: Apple

Operační systém iOS 6

Přepracovaný je také internetový prohlížeč Safari. Otevírat je v něm možné libovolný počet záložek (původně jich šlo na iPhonu najednou zobrazit pouze osm) a k dispozici je i celostránkové zobrazení v režimu na výšku. Vhod může přijít i propracovaná rodičovská kontrola, která dovolí u mladistvých uživatelů zablokovat nevhodné weby.

Vývojáři mohou do svých zařízení instalovat iOS 7 v rámci testovací verze již od tohoto týdne. Finální varianta bude pro všechny uživatele ke stažení až na podzim. Aktualizace je určená pro iPhony 4 a novější, iPady 2 a novější (včetně verze Mini) a iPody Touch od páté generace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám