Hlavní obsah

Microsoft komplikuje přechod z Windows na jiné systémy, stěžují si Španělé u EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Španělská asociace zastupující uživatele otevřeného softwaru podala u Evropské komise stížnost na americkou společnost Microsoft. Oznámil to v úterý právník a šéf svazu Hispalinux José María Lancho. Uživatelům počítačů s operačním systémem Windows 8 Microsoft podle svazu ztížil možnost přejít na jiný operační systém.

Foto: Reuters

Šéf Microsoftu Steve Ballmer

Článek

Svaz Hispalinux má 8000 členů a zastupuje uživatele operačního systému Linux. Podle 14stránkové stížnosti Windows 8 obsahují "obstrukční mechanismus" nazvaný UEFI Secure Boot. Ten řídí spouštění počítače a znamená, že uživatelé potřebují od Microsoftu určitý klíč, aby mohli spustit jiný operační systém.

Podle skupiny je to prakticky "technologické vězení pro spouštěcí systémy počítače". "To zcela potlačuje konkurenci," řekl agentuře Reuters Lancho. "Je to opravdu špatné pro uživatele a pro evropský softwarový průmysl," dodal.

Pokuta 14,3 miliardy korun od EK

Americký softwarový gigant dostal začátkem března od Evropské komise pokutu 561 miliónů eur (14,3 miliardy korun) za to, že neposkytoval uživatelům možnost výběru internetového prohlížeče v operačním systému Windows, jak jí úřad nakázal. "Jde o závažné porušení pravidel, které musí být patřičně potrestáno," konstatoval evropský komisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia.

Foto: Novinky

Ballot screen

Microsoft se v roce 2009 dohodl s EK, že nabídne uživatelům možnost výběru webového prohlížeče. Vyhnul se tak hrozící vysoké pokutě. Využívat k tomu měl takzvaný ballot screen (hlasovací obrazovku). [celá zpráva]

Výběr internetového prohlížeče má probíhat v prostředí jednoduchého okna, ve kterém je umístěno celkem dvanáct internetových prohlížečů. U každého z nich by měl být navíc uveden přesný popis jeho funkcí, což by mělo uživateli výběr usnadnit. Loni v červenci však EK otevřela nové šetření kvůli podezření, že Microsoft neplní své sliby a uživatelům Windows 8 už ballot screen nenabízí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám