Hlavní obsah

Microsoft dostal od EK pokutu 14,3 miliardy korun

Aktualizováno

Společnost Microsoft dostala od Evropské komise pokutu 561 miliónů eur (14,3 miliardy korun) za to, že neposkytovala uživatelům možnost výběru internetového prohlížeče v operačním systému Windows, jak jí úřad nakázal. Oznámil to evropský komisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Komisař Evropské unie pro hospodářské a měnové záležitosti Joaquín Almunia

Článek

„Jde o závažné porušení pravidel, které musí být patřičně potrestáno,“ konstatoval Almunia s tím, že komise mohla americkému softwarovému gigantu vyměřit pokutu až 7,3 miliardy dolarů (144 miliard Kč), tedy deset procent příjmů z roku 2012.

Microsoft se v roce 2009 dohodl s EK, že nabídne uživatelům možnost výběru webového prohlížeče. Vyhnul se tak hrozící vysoké pokutě. Využívat k tomu měl takzvaný ballot screen (hlasovací obrazovku). [celá zpráva]

Foto: Novinky

Ballot screen

Výběr internetového prohlížeče má probíhat v prostředí jednoduchého okna, ve kterém je umístěno celkem dvanáct internetových prohlížečů. U každého z nich by měl být navíc uveden přesný popis jeho funkcí, což by mělo uživateli výběr usnadnit. Loni v červenci však EK otevřela nové šetření kvůli podezření, že Microsoft neplní své sliby a uživatelům Windows 7 ballot screen nenabízí.

Komise už Microsoftu udělila několik pokut, dohromady za 1,6 miliardy eur (asi 41 miliard Kč). Například za to, že odmítal poskytovat rivalům technická data o svých produktech. Ty pak obtížně komunikovaly s produkty konkurence.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám