Hlavní obsah

Windows 8 za 390 korun? Pouze pro lidi, kteří si koupili nový počítač

Novinky, mif

Společnost Microsoft minulý týden ukončila nabídku zvýhodněného přechodu na Windows 8 ze starších verzí systému. Přesto někteří lidé ještě mají šanci zakoupit osmičky za výrazně nižší cenu. Nabídka se však vztahuje pouze na majitele nových počítačů.

Foto: Microsoft

Nabídka zvýhodněného upgradu pro majitele nových počítačů s Windows 7

Článek

„Pokud si koupíte od 2. června 2012 do 31. ledna 2013 nový počítač s Windows 7, budete moci po registraci zakoupit licenci Windows 8 Pro za 14,99 USD (390 Kč),“ uvedl již loni Brandon LeBlanc, který se v Microsoftu stará o Windows.

Nabídka zvýhodněného přechodu je kromě koupě počítače omezena ještě datem registrace. Tu je možné provést pouze do 28. února. Uplatnit nárok na nižší cenu Windows 8 Pro je možné přímo na stránkách Microsoftu.

Microsoft minulý týden ve čtvrtek ukončil nabídku výhodného upgradu pro uživatele, kteří vlastní některou z posledních tří generací operačního systému Windows, konkrétně verzi XP, Vista či 7. Místo původní ceny 29,99 eur (780 Kč), nyní lidé zaplatí 279,99 eur, tedy 6825 korun. Základní verze osmiček bez přídomku Pro pak vyjde na 119,99 eur (2950 Kč). [celá zpráva]

Jak funguje Windows 8 na starších počítačích

Prakticky s každou předchozí verzí operačního systému Windows se pravidelně zvedaly nároky na minimální hardwarovou konfiguraci počítače. Podle nich si zákazníci mohli ověřit, zda teoreticky mohou nainstalovat nový operační systém i na svůj stávající počítač, či zda bude nutné zakoupit i nové železo.

Pro Windows 8 ale zůstaly hardwarové nároky úplně stejné, jako u prodávaných sedmiček. Pro zprovoznění nového operačního systému tak lidé budou potřebovat počítač s:

  • procesorem taktovaným na 1 GHz nebo více, x86 (32 bitů) nebo x64 (64 bitů)
  • minimálně 1 GB operační paměti pro 32bitovou verzi a 2 GB pro 64bitovou variantu
  • pevným diskem s kapacitou 16 GB (32 bitů), respektive s volným prostorem o velikosti 20 GB (64 bitů)
  • grafickou kartou podporující standard DirectX 9 nebo novější

Problém ale je, že minimální hardwarové nároky ještě nic nevypovídají o použitelnosti samotného operačního systému. Windows 8 jsme proto nainstalovali na čtyři roky starý netbook, jehož hardwarové parametry mohou v dnešních měřítkách působit až prehistoricky. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám