Hlavní obsah

Microsoft zdraží Windows 8

Novinky, zgl

Při zahájení prodeje Windows 8 nasadil Microsoft velice příznivou cenovou politiku. Už od začátku ale zástupci amerického softwarového giganta varovali, že v roce 2013 budou výhodné akce ukončeny a licence nového operačního systému se začnou prodávat za plnou cenu. Stát by se tak mělo od začátku února.

Foto: Microsoft

V takovýchto obalech se Windows 8 prodává.

Článek

Od zahájení prodeje se ceny osmiček pohybují v závislosti na verzi od 2400 do 4000 Kč. Tak nízkou cenu Microsoft nikdy dříve nenabídl. Nejvybavenější verze Windows 7 vyšla v roce 2009, kdy se začala prodávat, na sedm tisíc korun.

I když pořizovací cena osmiček byla už tak lákavá, zástupci amerického softwarového giganta se ji rozhodli podpořit ještě více. Uživatelé, kteří vlastní některou z posledních tří generací operačního systému Windows, konkrétně verzi XP, Vista či 7, mohou získat zvýhodněný upgrade za 29,99 eur (780 Kč).

Právě tato zvýhodněná nabídka ale přestane počátkem února platit. „Vzhledem ke znatelnému zvýšení cen, které se bude týkat i českého trhu, nastává tedy právě teď v posledních dvou lednových týdnech dobrá příležitost, kdy lze využít naší současné nabídky upgradu za velice výhodnou cenu,“ uvedli zástupci české pobočky Microsoftu.

Nárůst ceny o tři tisíce korun

Jak výrazně se cena nejnovějšího operačního systému od Microsoftu na tuzemském trhu zvýší, zatím není známo. Oznámeny byly pouze oficiální nabídky pro americký trh. Lze ale předpokládat, že cenový skok bude velice podobný.

Upgrade na Windows 8 Pro bude v USA od února v on-line distribuci i u maloobchodních prodejců zpoplatněn částkou 199,99 USD (3850 Kč). Za základní verzi osmiček pak zájemci zaplatí sumu 119,99 USD (2300 Kč). Nárůst ceny je tedy o více jak tři tisíce korun, neboť v rámci akce zákazníci získali za zvýhodněnou cenu verzi s přídomkem Pro.

Prodalo se přes 60 miliónů licencí Windows 8

Microsoft se na veletrhu CES 2013 v Las Vegas na začátku ledna pochlubil, že prodal na 60 miliónů licencí Windows 8. "Myslím, že je to nejambicióznější projekt, který jsme spustili od roku 1995. Jsou to nejlepší Windows, jaké jsme kdy vyrobili,“ neskrývala své nadšení na veletrhu finanční ředitelka Microsoftu Tami Rellerová, která má na starosti divizi Windows.

S prodejními úspěchy se zástupci Microsoftu chlubí pravidelně. Již dříve uvedli, že za první měsíc prodali více než 40 miliónů licencí nových Windows 8. Jaký je jejich aktuální podíl na trhu, ale zatím není jasné, protože statistici o nich zatím zarytě mlčí. [celá zpráva]

Podle statik StatCounteru za měsíc prosinec mají předchozí sedmičky 53,18% světový podíl. Druhá příčka patří nesmrtelným XPčkám (25,43 %). Mac OS X od Applu se pak svým podílem (7,36 %) přibližuje operačnímu systému Windows Vista (6,75 %).

Foto: StatCounter

Popularita operačních systémů v globálním měřítku (prosinec 2011 - 2012)

Jak funguje Windows 8 na starších počítačích

Prakticky s každou předchozí verzí operačního systému Windows se pravidelně zvedaly nároky na minimální hardwarovou konfiguraci počítače. Podle nich si zákazníci mohli ověřit, zda teoreticky mohou nainstalovat nový operační systém i na svůj stávající počítač, či zda bude nutné zakoupit i nové železo.

Pro Windows 8 ale zůstaly hardwarové nároky úplně stejné, jako u prodávaných sedmiček. Pro zprovoznění nového operačního systému tak lidé budou potřebovat počítač s:

  • procesorem taktovaným na 1 GHz nebo více, x86 (32 bitů) nebo x64 (64 bitů)
  • minimálně 1 GB operační paměti pro 32bitovou verzi a 2 GB pro 64bitovou variantu
  • pevným diskem s kapacitou 16 GB (32 bitů), respektive s volným prostorem o velikosti 20 GB (64 bitů)
  • grafickou kartou podporující standard DirectX 9 nebo novější

Problém ale je, že minimální hardwarové nároky ještě nic nevypovídají o použitelnosti samotného operačního systému. Windows 8 jsme proto nainstalovali na čtyři roky starý netbook, jehož hardwarové parametry mohou v dnešních měřítkách působit až prehistoricky. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám