Hlavní obsah

Patentová válka kvůli Windows 8 vypukne v září

Novinky, zgl

Už třetím rokem vedou společnosti Apple a Samsung patentové spory. Jak to tak vypadá, do podobných právních přestřelek se letos dostane také společnost Microsoft, která stane před soudem kvůli novému uživatelskému prostředí v operačním systému Windows 8.

Článek

Žalobu na Microsoft podala portlandská společnost SurfCast už loni na konci října, připomněl server Cnet. Před soudem ale obě firmy stanou až letos v září, pokud se tedy nerozhodne americký softwarový gigant vyřešit celý spor mimosoudně.

Předmětem celého sporu je design nové nabídky Start ve Windows 8, konkrétně dlaždicového uspořádání obrazovky. V něm jsou začleněny webové stránky, aplikace i další položky.

Foto: Patentový úřad USA

Patent společnosti SurfCast

Surfcast tvrdí, že si stejné řešení nechal patentovat už v roce 2000, samotný patent pak obdržel v roce 2004. Žaloba se netýká pouze osmiček, ale také mobilního operačního systému Windows Phone. Také ten totiž používá stejné uživatelské rozhraní.

Pikantní na celé záležitosti je doba, kdy se zástupci společnosti SurfCast rozhodli podat žalobu. Chytré telefony s Windows Phone se totiž nabízí již několik let, ale vedení portlandské firmy se rozhodlo celou záležitost řešit až nyní.

Foto: Microsoft

Ukázka mobilního operačního systému Windows Phone

Patentové bitvy jsou lukrativní byznys

Internetem kvůli tomu začaly kolovat spekulace, že společnost pouze vyčkávala na uvedení Windows 8, aby na licenčních poplatcích vydělala co nejvíce. Díky rozšířenosti desktopového operačního systému od Microsoftu by vyčkávací taktikou zástupci společnosti získali klidně i milióny dolarů.

Koneckonců jak se zdá, patentové bitvy jsou velice lukrativní byznys. Například soud v Kalifornii minulý rok nařídil společnosti Samsung, že musí svému konkurentovi Applu zaplatit za zneužití patentů 1,05 miliardy USD (20,9 miliardy Kč). [celá zpráva]

Foto: Microsoft

Windows 8

Zástupci amerického softwarového giganta již dříve rozeslali médiím vyjádření, ve kterém tvrdí, že z přelíčení nemají žádné obavy. „Jsme přesvědčeni, že ukážeme u soudu, že tato tvrzení se nezakládají na pravdě,“ stojí v prohlášení.

Kvůli uživatelskému prostředí Windows 8 se Microsoft potýkal s problémy už loni v létě. Novému stylu operačního systému totiž zástupci firmy dali název Metro, což však byl registrovaný název německého prodejce Metro AG. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám