Hlavní obsah

O popularitě Windows 8 statistici mlčí, každý druhý počítač používá sedmičky

Novinky, zgl

OS Windows 8 se už prodává téměř dva měsíce. O jeho podílu na trhu statistické služby, jako je StatCounter či NetMarketshare, se zatím zarytě mlčí. Podle zástupců Microsoftu je ale novinka nejlépe prodávaným operačním systémem v historii.

Foto: Microsoft

Windows 8

Článek

Podle statik StatCounteru za měsíc listopad mají sedmičky 53,15% světový podíl. Druhá příčka patří nesmrtelným XPčkám (26,19 %). Mac OS X od Applu se pak svým podílem (7,56 %) přibližuje operačnímu systému Windows Vista (6,98 %).

Foto: StatCounter

Popularita operačních systémů v globálním měřítku (listopad 2011 - 2012)

Nadpoloviční většinu získaly sedmičky také ve statistikách v rámci České republiky (54,35 %). Druhé místo patří XPčkám (29,79 %), třetí Vistám (8,31 %), čtvrté Mac OS X (2,98 %) a páté Linuxu (1,74 %).

Foto: StatCounter

Popularita operačních systémů v České republice (listopad 2011 - 2012)

Zástupci Microsoftu se již dříve pochlubili, že za první měsíc prodali více než 40 miliónů licencí nových Windows 8. Za tímto úspěchem je především možnost cenově výhodného přechodu ze starší verze na osmičky, uvedl na oficiálním blogu amerického softwarového giganta Brandon LeBlanc, který se v Microsoftu stará o desktopový operační systém.

Podle něj za úspěšným startem stojí především přívětivá cenová politika. Pro srovnání, nejvybavenější verze Windows Vista se v roce 2007 prodávala za více než 13 tisíc korun, v roce 2009 pak Microsoft začal nabízet sedmičky – nejvyšší konfigurace tehdy stála sedm tisíc korun. Osmičky je v Česku možné zakoupit v závislosti na verzi od 2400 do 3500 Kč.

Ještě nižší cenu získají lidé, kteří již vlastní některou z posledních tří generací operačního systému Windows. Microsoft se tak snaží urychlit přechod lidí ze starších platforem, především uživatelů, kteří ještě využívají stará XPčka.

„Chceme, aby bylo pro každého uživatele co nejjednodušší přejít na Windows 8. Proto hned, jak bude novinka dostupná, nabídneme pro majitele Windows XP, Vista a 7 upgrade na Windows 8 za zvýhodněnou cenu,“ konstatoval dříve Brandon LeBlanc, který se v Microsoftu stará o desktopový operační systém.

Cena tohoto upgradu činí 29,99 EUR, tedy necelých 800 Kč. Využít zvýhodněnou nabídku bude možné až do konce ledna 2013.

Foto: Microsoft

V takovýchto obalech se bude Windows 8 prodávat

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám