Hlavní obsah

Nové Windows 8 prodej počítačů nepodpořily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový operační systém Windows 8 proti očekávání výrobců počítačů a Microsoftu prodej osobních počítačů nepodpořil. Výzkumná společnost NPD Group ve čtvrtek uvedla, že za tři týdny od zahájení prodeje Windows 8 se prodej osobních počítačů a tabletů s Windows v USA snížil meziročně o 21 procent.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Pokračuje tak klesající trend prodeje osobních počítačů ve Spojených státech, který začal na počátku letošního roku. Spotřebitelé letos spíše utrácejí za chytré telefony a tablety, než za osobní počítače. Několik firem tak letos na podzim přišlo s novými modely tabletů a Apple nabídl menší verzi svého tabletu iPad. [celá zpráva]

Nové Windows se začaly prodávat 26. října a jsou vhodné i pro tablety a dotykové obrazovky. Microsoft zahájení prodeje podpořil i masivní reklamou, která byla největší v historii firmy. Analytička UBS Mary Jo Foleyová odhadla výši výdajů na reklamní kampaň na jednu miliardu USD (19,4 miliardy Kč).

Výzkumná společnost IHS iSuppli odhaduje, že se letos prodá po celém světě 349 miliónů osobních počítačů, o jedno procento méně než před rokem. Prodej klesne poprvé od roku 2001. V USA se však prodej sníží již druhým rokem za sebou, napsala agentura AP.

Nízké hardwarové nároky

Microsoft uvedl, že za měsíc prodal 40 miliónů licencí Windows 8. Toto číslo však zahrnuje i licence, které koupili výrobci počítačů pro přístroje, které ještě nebyly prodané. [celá zpráva]

Prakticky s každou předchozí verzí operačního systému Windows se pravidelně zvedaly nároky na minimální hardwarovou konfiguraci počítače. Pro Windows 8 ale zůstaly úplně stejné, jako u prodávaných sedmiček, což je i jeden z důvodů, proč lidé nejsou nuceni kupovat hned nové sestavy.

Pro zprovoznění nového operačního systému od Microsoftu lidé potřebují počítač s:

  • procesorem taktovaným na 1 GHz nebo více, x86 (32 bitů) nebo x64 (64 bitů)
  • minimálně 1 GB operační paměti pro 32bitovou verzi a 2 GB pro 64bitovou variantu
  • pevným diskem s kapacitou 16 GB (32 bitů), respektive s volným prostorem o velikosti 20 GB (64 bitů)
  • grafickou kartou podporující standard DirectX 9 nebo novější

Windows 8 přináší zcela nový vzhled a uživatelské rozhraní. To je k dispozici jak pro počítačové tablety, tak pro klasické stolní počítače a notebooky. Mezi nejzásadnější vylepšení systému patří například možnost odemykání uživatelského účtu pomocí obrázkuvylepšené aktualizace či výrazně nižší nároky na operační paměť.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám