Hlavní obsah

Windows 8 se prodává lépe než sedmičky, Microsoft prodal 40 miliónů licencí

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Microsoft se v noci z úterý na středu pochlubila, že se jí podařilo za první měsíc prodat více než 40 miliónů licencí nových Windows 8.

Foto: Microsoft

Windows 8

Článek

Za tímto úspěchem je především možnost cenově výhodného přechodu ze starší verze na osmičky, uvedl na oficiálním blogu amerického softwarového giganta Brandon LeBlanc, který se v Microsoftu stará o desktopový operační systém.

Foto: Microsoft

V takovýchto obalech se bude Windows 8 prodávat

Podle něj za úspěšným startem stojí především přívětivá cenová politika. Pro srovnání, nejvybavenější verze Windows Vista se v roce 2007 prodávala za více než 13 tisíc korun, v roce 2009 pak Microsoft začal nabízet sedmičky – nejvyšší konfigurace tehdy stála sedm tisíc korun. Osmičky je v Česku možné zakoupit v závislosti na verzi od 2400 do 3500 Kč.

Ještě nižší cenu získají lidé, kteří již vlastní některou z posledních tří generací operačního systému Windows. Microsoft se tak snaží urychlit přechod lidí ze starších platforem, především uživatelů, kteří ještě využívají stará XPčka.

„Chceme, aby bylo pro každého uživatele co nejjednodušší přejít na Windows 8. Proto hned, jak bude novinka dostupná, nabídneme pro majitele Windows XP, Vista a 7 upgrade na Windows 8 za zvýhodněnou cenu,“ konstatoval Brandon LeBlanc, který se v Microsoftu stará o desktopový operační systém.

Jak funguje Windows 8 na starších počítačích

Prakticky s každou předchozí verzí operačního systému Windows se pravidelně zvedaly nároky na minimální hardwarovou konfiguraci počítače. Podle nich si zákazníci mohli ověřit, zda teoreticky mohou nainstalovat nový operační systém i na svůj stávající počítač, či zda bude nutné zakoupit i nové železo.

Pro Windows 8 ale zůstaly hardwarové nároky úplně stejné, jako u prodávaných sedmiček. Pro zprovoznění nového operačního systému tak lidé budou potřebovat počítač s:

  • procesorem taktovaným na 1 GHz nebo více, x86 (32 bitů) nebo x64 (64 bitů)
  • minimálně 1 GB operační paměti pro 32bitovou verzi a 2 GB pro 64bitovou variantu
  • pevným diskem s kapacitou 16 GB (32 bitů), respektive s volným prostorem o velikosti 20 GB (64 bitů)
  • grafickou kartou podporující standard DirectX 9 nebo novější

Problém ale je, že minimální hardwarové nároky ještě nic nevypovídají o použitelnosti samotného operačního systému. Windows 8 jsme proto nainstalovali na čtyři roky starý netbook, jehož hardwarové parametry mohou v dnešních měřítkách působit až prehistoricky. [celá zpráva]

Cena tohoto upgradu činí 29,99 EUR, tedy necelých 800 Kč. Využít zvýhodněnou nabídku bude možné až do konce ledna 2013.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám