Hlavní obsah

Windows 8 je nejlevnější systém v historii Microsoftu

Novinky, mif
Aktualizováno

Společnost Microsoft ve čtvrtek večer uvedla na trh nový operační systém Windows 8. Ten se začne prodávat už tento pátek na 140 světových trzích, a to včetně České republiky. V tuzemských obchodech bude možné základní verzi pořídit za méně než 2500 korun, což je nejméně v historii Microsoftu.

Článek

„S uvedením Windows 8 přináší Microsoft systém Windows kompletně v novém. Nezáleží na tom, jestli používáte tablet či počítač, zda jej potřebujete pro práci či zábavu nebo zda chcete obsah konzumovat či vytvářet. Windows 8 plně umožňuje přizpůsobit si počítač svým konkrétním potřebám a přáním,“ uvedl Lukáš Křovák, manažer divize Windows Client společnosti Microsoft v České republice.

Foto: Reuters

Šéf Microsoftu Steve Ballmer v New Yorku na akci k uvedení Windows 8.

Osmičky bude možné v Česku zakoupit ve dvou základních verzích, a to v 32 i 64bitovém provedení. Základní verze se jmenuje jednoduše Windows 8 a stojí 2400 Kč. Za 3500 korun pak lidé získají verzi Windows 8 Pro, která nabídne nástroje pro připojení do firemní sítě, šifrování či lepší ochranu uložených dat. Tyto dvě nabídky, určené především pro domácí uživatele bude doplňovat edice Windows 8 Enterprise, která však bude určena výhradně pro firemní klientelu.

Ceny nového systému nastavil Microsoft tentokráte velice nízko. Pro srovnání nejvybavenější verze Windows Vista se v roce 2007 prodávala za více než 13 tisíc korun, v roce 2009 pak Microsoft začal nabízet sedmičky – nejvyšší konfigurace tehdy stála sedm tisíc korun. [celá zpráva]

Zvýhodněná cena pro majitele Windows

Ještě nižší cenu získají lidé, kteří již vlastní některou z posledních tří generací operačního systému Windows. Microsoft se tak snaží urychlit přechod lidí ze starších platforem, především uživatelů, kteří ještě využívají stará XPčka.

Foto: Microsoft

V takovýchto obalech se bude Windows 8 prodávat

„Chceme, aby bylo pro každého uživatele co nejjednodušší přejít na Windows 8. Proto hned jak bude novinka dostupná, nabídneme pro majitele Windows XP, Vista a 7 upgrade na Windows 8 za zvýhodněnou cenu,“ konstatoval Brandon LeBlanc, který se v Microsoftu stará o desktopový operační systém.

Cena tohoto upgradu činí 29,99 EUR, tedy necelých 800 Kč. Využít zvýhodněnou nabídku bude možné až do konce ledna 2013.

Nový vzhled i funkce

Windows 8 přinesou celou řadu změn. Řeč je například o novém uživatelském prostředí, které dříve bylo označováno pracovním názvem Metro. To seskupuje nejpoužívanější programy v dlaždicích a umožňuje uživateli se mezi nimi jednoduše pohybovat.

Foto: Microsoft

Windows 8

Vlastní dlaždici má v novém operačním systému každý program a lidé si mohou nastavit, jak přesně by měla vypadat. Například hudební složka tak může být zastoupena ikonou přehrávače, nebo se na ní mohou zobrazovat poslední přehrávaná alba a interpreti. Díky tomu je pak možné zobrazovat několik posledních došlých e-mailů, a to i bez spuštění poštovní schránky.

Dalším vylepšením je možnost odemykání uživatelského účtu pomocí obrázku. V praxi funguje přihlášení velice jednoduše. Při aktivování této funkce se na úvodní obrazovce téměř přes celý displej zobrazí uživatelem zvolená fotografie. Pro odemknutí stačí na fotografii udělat předem nastavená gesta.

Například na ukázkovém videu výše je vidět přihlášení prostřednictvím fotografie známého herce. Přístup do Windows uživatel získá poté, co jednou klikne na jeho pravé oko, přejede myší zleva doprava nad jeho rty a nakonec ještě udělá nad rty pomyslný kruh.

Gesta samozřejmě bude možné nastavit prakticky jakákoliv, podporovány budou až tři různé povely. Na počítačích s dotykovou obrazovkou (například tabletech) půjde gesta vytvářet dotykem prstu, na ostatních sestavách pak kurzorem myši.

Jak funguje Windows 8 na starších počítačích

Prakticky s každou předchozí verzí operačního systému Windows se pravidelně zvedaly nároky na minimální hardwarovou konfiguraci počítače. Podle nich si zákazníci mohli ověřit, zda teoreticky mohou nainstalovat nový operační systém i na svůj stávající počítač, či zda bude nutné zakoupit i nové železo.

Pro Windows 8 ale zůstaly hardwarové nároky úplně stejné, jako u prodávaných sedmiček. Pro zprovoznění nového operačního systému tak lidé budou potřebovat počítač s:

  • procesorem taktovaným na 1 GHz nebo více, x86 (32 bitů) nebo x64 (64 bitů)
  • minimálně 1 GB operační paměti pro 32bitovou verzi a 2 GB pro 64bitovou variantu
  • pevným diskem s kapacitou 16 GB (32 bitů), respektive s volným prostorem o velikosti 20 GB (64 bitů)
  • grafickou kartou podporující standard DirectX 9 nebo novější

Problém ale je, že minimální hardwarové nároky ještě nic nevypovídají o použitelnosti samotného operačního systému. Windows 8 jsme proto nainstalovali na čtyři roky starý netbook, jehož hardwarové parametry mohou v dnešních měřítkách působit až prehistoricky. [celá zpráva]

Šikovně je v osmičkách řešena také práce s okny - pokud máte otevřené okno s editorem fotek a zároveň chcete spustit program s e-mailovou schránkou, stačí jej přetáhnout do volného prostoru na ploše. Windows pak automaticky změní velikost otevřených oken tak, aby na obrazovce vše bylo dobře viditelné. I na nejpomalejší možné konfiguraci toto funguje bez problémů.

Reklama

Související témata:

Související články

Windows 8 přinese desítky nových počítačů

Přesně 26. října začne společnost Microsoft prodávat svůj nový operační systém Windows 8. Na příchod novinky se chystají také výrobci stolních počítačů,...

Výběr článků

Načítám