Hlavní obsah

EK vyšetřuje, zda Microsoft plní nařízení o webových prohlížečích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská komise začala vyšetřovat, zda americký softwarový gigant Microsoft dodržuje rozhodnutí z roku 2009, podle kterého má uživatelům nabízet možnost výběru webového prohlížeče. Uvedl to komisař Evropské unie pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia. Microsoftu podle agentury DPA v případě pochybení hrozí finanční postih až deseti procent ročních tržeb. Ty činily ve finančním roce 2010/2011 téměř 70 miliard dolarů (1,4 biliónu Kč).

Foto: Profimedia.cz

Šéf Microsoftu Steve Ballmer

Článek

Komise v prosinci 2009 přijala slib Microsoftu, že zajistí uživatelům přístup i k prohlížečům od rivalů. Obě strany tak uzavřely dlouhodobý spor o dodržování protimonopolních pravidel hospodářské soutěže. Microsoft tak Evropanům od března 2010 dává ve více než stovce miliónů starých a nových PC s Windows vybrat z 12 prohlížečů.

Využívá k tomu takzvaný ballot screen (hlasovací obrazovku). Výběr internetového prohlížeče probíhá v prostředí jednoduchého okna, ve kterém je umístěno celkem dvanáct internetových prohlížečů. U každého z nich je navíc uveden přesný popis jeho funkcí, což by mělo uživateli výběr usnadnit. [celá zpráva]

Foto: Novinky

Ballot screen

Podle komisaře se od února 2011 v operačních systémech od firmy Microsoft zřejmě nezobrazuje okno s nabídkou konkurenčních webových prohlížečů. Microsoft uvedl, že mu v poskytování nabídky prohlížečů zabránila technická chyba, a uvedl, že podniká kroky k vyřešení tohoto problému.

"Bereme dodržování našich rozhodnutí velmi vážně. Věřil jsem, že zprávy společnosti (Microsoft) jsou správné. Ale zdá se, že tomu tak není. Proto jsme okamžitě podnikli kroky," řekl Almunia. Dodal, že pokud vyšetřování potvrdí porušování nařízení, měl by Microsoft očekávat sankce.

Regulátoři podle komisaře chtějí vyšetřování dokončit co nejrychleji. Almunia upozornil na to, že jde o první případ, kdy se komise musí zabývat podezřením z neplnění závazků plynoucích z antimonopolního rozhodnutí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám