Hlavní obsah

Unikátní počítačový program odhalí zločin dříve, než se stane

– Los Angeles

V kalifornském Los Angeles byl v těchto dnech představen počítačový program, který má údajně policistům pomoci předcházet zločinnosti. Jeho autorem je podle agentury AP antropolog Jeff Brantingham a policie tvrdí, že zaznamenala úspěch.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Systém vysílá policejní hlídky na místa, kde mohou zabránit zločinu nebo zasáhnout ještě během jeho páchání. Policejní kapitán z Los Angeles Sean Malinowski předpokládá, že nový program umožní vytvářet prognózy kriminality, stejně jako vydávají meteorologové výstrahy před bouřkami.

„Například bychom mohli díky počítači lidi varovat, že v některé dny v týdnu bude v daném místě přestřelka a zároveň bychom se na ni mohli i připravit. Dokázali bychom tak občanům zajistit daleko větší bezpečnost než nyní,“ uvedl kapitán.

Od programu si policisté slibují snížení kriminality a zároveň vyřešení nedostatku personálních sil. Pokud se Brantinghamův algoritmus osvědčí, má posloužit i na dalších policejních stanicích.

Projekt připomíná deset let starý americký film Minority Report - ten se odehrává v roce 2054 ve Washingtonu a vina je trestána dříve, než ke zločinu vůbec dojde. Elitní jednotka to umí díky třem jasnovidcům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám