Hlavní obsah

Windows 8 bude Microsoft nabízet ve čtyřech verzích

Novinky, mif

Zavedené názvy Ultimate či Home Premium, které se používají u stávající nabídky Windows 7, s příchodem nového operačního systému zmizí. Společnost Microsoft totiž plánuje nabízet čtyři verze osmiček, které se budou lišit dvojí cenou, zaměřením i funkcemi.

Foto: Microsoft

Windows 8 budou mít zcela nové logo

Článek

Prodávat se budou edice Windows 8, Windows 8 Pro, Windows 8 RT a Windows 8 Enterprise. První jmenovaná verze je určena pro základní použití a cílí především na domácí uživatele. Edici Enterprise naopak ocení firemní klientela.

Původně se na internetu objevily spekulace, že osmičky budou nabízeny v osmi různých verzích. Narazit je možné také na chybné zprávy o třech edicích systému. Existenci čtyř verzí potvrdil na blogu amerického softwarového giganta Brandon LeBlanc, který se v Microsoftu stará o desktopový operační systém.

Nový systém by měl hned po uvedení na trh podporovat kromě tradičních procesorů od společností Intel a AMD také čipy ARM, které jsou díky své energetické nenáročnosti nejčastěji osazeny v tabletech. Je tak více než pravděpodobné, že v říjnu se kromě nových počítačů a notebooků s osmičkami objeví na trhu také další konkurenti iPadu.

Windows 8 přináší zcela nový vzhled a uživatelské rozhraní Metro. To bude k dispozici jak pro počítačové tablety, tak pro klasické stolní počítače a notebooky. Mezi nejzásadnější vylepšení systému patří například možnost odemykání uživatelského účtu pomocí obrázku, vylepšené aktualizace či výrazně nižší nároky na operační paměť. Přehled dalších zajímavých změn v operačním systému Windows 8 naleznete zde.

Microsoft aktuálně nabízí Windows 8 zdarma pro širokou veřejnost v testovací verzi. Stahovat by ji mělo být možné až do odhalení finální varianty. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám