Hlavní obsah

Microsoft přestane vydávat aktualizace pro některé verze Windows

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Microsoft vydává pro své softwarové produkty aktualizace pravidelně každé druhé úterý v měsíci. Příští týden si je však nebudou moci stáhnout všichni. Americký softwarový gigant totiž podle plánu ukončí mainstreamovou podporu. Stahovat tak uživatelé budou moci v rámci rozšířené podpory už jen bezpečnostní aktualizace, a to následujících pět let.

Foto: Novinky

Logo Windows

Článek

Pro operační systém Windows XP již mainstreamovou podporu Microsoft ukončil a za dva roky, v dubnu 2014, plánuje přestat zákazníkům nabízet i rozšířenou podporu. Stejně tak nebudou již aktualizace vycházet pro kancelářský balík Office 2003.

Podle manažera divize Windows Client Lukáše Křováka by tak uživatelé z korporátní sféry měli pomalu začít přemýšlet nad přechodem na novější verze softwaru. Přechod na novější verzi operačního systému totiž může v některých případech trvat i déle než rok.

„I když by se mohlo zdát, že se jedná o poměrně dlouhou dobu, praxe ukazuje, že přechod na novější verze operačního systému Windows a sady Microsoft Office u firem a institucí je vždy spojen s relativně dlouhým obdobím testování, nákupu nového hardwaru a dalšími aktivitami, jako je například řešení kompatibility aplikací. Přechod na nové verze tak může v závislosti na velikosti organizace, typu používaných aplikací a jejich podpoře ze strany dodavatelů zabrat šest až 18 měsíců,“ konstatoval Křovák.

Podpora Windows 7 až do roku 2020

Microsoft aktuálně nabízí operační systém Windows 7, pro který nabízí mainstreamovou podporu až do roku 2015. S opravami bezpečnostních děr v sedmičkách počítá americký softwarový gigant až do roku 2020.

Podle posledních dat, která pojednávají o situaci na přelomu roku, se prodalo přes 525 miliónů licencí Windows 7. Počet prodaných licencí samozřejmě neodpovídá počtu reálných uživatelů, protože do tohoto počtu se započítávají také licence, které byly prodány například výrobcům počítačů.

Aktualizace Windows

Podporu operačních systémů Microsoft rozděluje do dvou kategorií. Takzvanou mainstreamovou, v rámci které jsou vydávány všechny bezpečnostní aktualizace, opravy běžných chyb, případně mohou být přidávány nové funkce a programy. Rozšířená podpora pak počítá už jen s opravami nebezpečných trhlin v systému.

Letos v říjnu se začne prodávat nový operační systém Windows 8. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám