Hlavní obsah

Antivirové společnosti se více zaměří na mobilní zařízení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barcelona

Významní čeští dodavatelé antivirových programů AVG a Eset se začali více zaměřovat na ochranu chytrých mobilních telefonů a tabletů. Přes mobilní zařízení se v současnosti k internetu připojuje více než polovina uživatelů a jejich podíl stále roste. Obě firmy se prezentují na veletrhu Mobile World Congress (MWC) v Barceloně.

Foto: Profimedia.cz

Mobilní telefon se stal pro hackery zajímavým cílem.

Článek

Podle průzkumu Esetu se 36 procent internetových uživatelů po celém světě připojuje k internetu prostřednictvím smartphonu, 19 procent přes obyčejný mobilní telefon a deset procent díky tabletu. Na tato přenosná zařízení ukládají nejen citlivá osobní data, ale také důvěrné firemní informace, které byly dosud ukládány na firemních počítačích.

Eset, který je na MWC letos poprvé, představuje svůj vlajkový produkt pro mobilní zařízení Mobile Security, který lze nyní použít i na tabletech s Androidem. Mobile Security pro Android je zatím dostupný jen na vybraných trzích včetně ČR.

Další verze Mobile Security nabízí ochranu zařízení s operačními systémy Symbian a Windows Mobile. Program vedle ochrany před mobilními viry umožňuje například smazání textových zpráv nebo kontaktů na dálku při ztrátě zařízení, nebo pošle zprávu o vložení neznámé SIM karty do ztraceného zařízení.

Mobil je pro hackery zajímavý

Podle AVG se stal mobilní telefon pro hackery zajímavým cílem. "Ve čtvrtém čtvrtletí jsme jasně viděli, že sbližování počítačů a mobilních telefonů se týká i škodlivých programů. Mnoho sofistikovaných počítačových triků se nyní používá i pro telefony. Vzhledem k tomu, že jsou telefony často zapojeny do fakturačních systémů, mohou být zisky ještě větší," uvedl technický ředitel AVG Yuval Ben-Itzhak.

Velmi častým cílem počítačových zločinců je například obchod s aplikacemi Android Market, celkově z něj bylo odstraněno přes 1000 škodlivých aplikací. Novou populární formou útoků jsou podstrčené QR kódy. Grafické čtverce se používají k vložení textu a internetových adres do mobilního zařízení bez nutnosti psaní na klávesnici. Bohužel se také ukázaly jako ideální způsob, jak distribuovat škodlivé programy.

AVG v Barceloně předvádí modernizovanou verzi svého bezpečnostního programu Mobilation, který je určen pro chytré telefony a tablety s operačním systémem Android.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám