Hlavní obsah

První telefon se systémem od tvůrců Firefoxu je na světě

Společnost Mozilla na největším evropském veletrhu s mobilními novinkami Mobile World Congress (MWC) v Barceloně ukázala nový operační systém, na kterém pracovala od loňského roku. Funkční prototyp vyvinula společně se společností Telefónica a Qualcomm.

Článek

„Celá idea za projektem je vlastně hrozně jednoduchá. Existující operační systémy pro mobilní telefony si hrají každý „na vlastním písečku“. Pokud vytváříte mobilní aplikace, jste tak často nuceni vytvořit speciální verze aplikace pro iPhone, Android, Windows Phone a případně další systémy," uvedl Pavel Cvrček ze serveru Mozilla.cz.

„Co kdyby to šlo ale jednodušeji a bylo by možné vytvářet webové aplikace, které by běžely všude? Každý výrobce OS se nyní snaží uživatele svázat právě se svými službami a produkty, co kdyby to ale šlo jinak?“ naznačil Cvrček jaké přednosti nový operační systém přinese. Novinka prozatím nese kódové označení Boot to Gecko (B2G).

S novou platformou by Mozilla mohla v budoucnu konkurovat zavedeným operačním systémům pro mobilní zařízení, jako jsou Android od Google nebo Apple iOS. První komerční telefon by se mohl objevit na trhu ještě v tomto roce.

Nová otevřená platforma postavená na technologii HTML5 umožňuje telefonování, hraní her, surfování po internetu nebo stahování aplikací. Telefónica s tvůrcem Firefoxu ji chtějí nabídnout jak výrobcům zařízení, tak i vývojářům. Firma podle šéfa vývoje Carlose Dominga předpokládá, že telefony s novou platformou nabídne v nižší cenové hladině, než se pohybují chytré telefony s konkurenčními operačními systémy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám