Hlavní obsah

iPady a iPhony se naučí rozeznávat lidské obličeje

Novinky, zgl

Těsně před koncem loňského roku si společnost Apple patentovala novou technologii, která umožní chytrým telefonům iPhone a počítačovým tabletům iPad rozeznávat lidskou tvář. Trojrozměrný systém k tomu bude využívat webovou kameru na přední straně. Upozornil na to server 9to5mac.com.

Foto: Novinky

iPhone

Článek

Rozeznávání obličejů pomocí webkamer není žádná nová technologie, například uživatelé smartphonů s operačním systémem Android mohou díky tomuto systému odemykat svá zařízení.

Apple však plánuje svůj systém, který vyvíjí speciálně pro mobilní operační systém iOS, propracovat více do detailu. Měl by být například schopen rozeznávat více lidí najednou a podle obličejů automaticky nastavovat systém.

V praxi se tak zařízení od Applu budou schopna odemknout hned, jak se před obrazovkou objeví předem prověřený uživatel. A to aniž by musel mačkat jakákoliv tlačítka. Automaticky se přitom načtou všechna jeho nastavení, jako je rozmístění ikon, vyzvánění a podobně.

Systém najde uplatnění ve firmách i rodinách

Pokud zařízení stejným způsobem odemkne jiný autorizovaný uživatel, počítačový tablet nebo chytrý telefon se pro změnu nastaví na něj. Jak je tedy patrné, novinka najde uplatnění především v rodinách a firmách, kde se o jeden přístroj dělí více uživatelů.

Společnost Apple k nově registrovanému patentu neuvedla žádné doplňující informace. Nicméně 3D systém rozeznávání tváří by mohl být využit také pro bezdotykové ovládání, které by umožnilo přijímat hovory a ovládat přehrávání skladeb pouhými gesty rukou před kamerou přístroje – uživatel by se tedy telefonu nebo tabletu nemusel fyzicky vůbec dotknout.

Podle některých zahraničních pozorovatelů se na vývoji bezdotykového ovládání mohl podílet ještě bývalý šéf Applu Steve Jobs, který zemřel na začátku října. Jobs, jenž byl hlavním vizionářem firmy a pravidelně přinášel revoluční nápady, měl totiž vedení společnosti zanechat plány na nové produkty až do roku 2015. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám