Hlavní obsah

Američané uspořádali zatím největší zátah na nelegální aktivity na webu

Novinky, mif

Americké ministerstvo spravedlnosti si posvítilo na on-line podvodníky, kteří na internetu nabízí padělané značkové výrobky a nelegální software. V rámci akce nazvané Cyber Monday (Kybernetické pondělí) zablokovala přes sto domén, které byly napojeny na nelegální aktivity na webu. Podle serveru TorrentFreak se jedná o největší zátah v historii internetu.

Článek

Proti nelegálním on-line aktivitám bojovalo americké ministerstvo spravedlnosti také loni. Zatímco minulý rok zablokovalo v rámci zátahu 82 internetových domén, letos jich bylo prozatím oznámeno více než 130. Jak upozornil server TorrentFreak, číslo nemusí být konečné a počet zablokovaných webů může ještě vzrůst.

Zablokovány byly výhradně webové stránky, které poškozují duševní vlastnictví firem a organizací. „Krádeže nápadů, jako je i prodej padělaného značkového zboží, ohrožují ekonomické příležitosti a finanční stabilitu, potlačují inovace a vedou k rušení pracovních míst,“ uvedl generální prokurátor Eric Holder.

Na podvodníky si ochránci zákona posvítí

Zablokována byla například doména 17nflshop.com, jejímž prostřednictvím podvodníci prodávali padělané značkové zboží. Na seznamu hříšníků se mezi stovkou dalších webů objevil také server autocd.com, prostřednictvím kterého mohli lidé zakoupit nelegální software.

Místo původního obsahu se na zablokovaných internetových stránkách objevuje pouze oznámení amerického ministerstva spravedlnosti, které informuje o tom, že daný web porušoval zákony. Je více než pravděpodobné, že majitele zablokovaných domén čeká navíc ještě nepříjemná potyčka s americkou justicí.

Otázkou však zůstává, zda se tamním ochráncům zákona podaří skutečného majitele domény vypátrat. Internetoví podvodníci jsou totiž často vychytralí a málokdy registrují weby na svá skutečná jména, respektive neuvedou své skutečné kontaktní údaje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám