Hlavní obsah

Mozilla uvolnila ke stažení Firefox 10, zatím ale jen v testovací verzi

Novinky, mif

Firefox 8 vydala společnost Mozilla teprve na začátku měsíce. Listopad ještě ani neskončil a už mohou lidé stahovat desítku, i když zatím pouze v testovací variantě. V té je k dispozici také Firefox 9. Častější vydávání nových verzí souvisí se změnou firemní politiky, kterou se firma podle zahraničních pozorovatelů snaží bojovat se snižující se popularitou prohlížeče s logem ohnivé lišky.

Článek

Na jaká vylepšení se mohou uživatelé v nových verzích těšit? „V betaverzi je nyní Firefox 9, který jako hlavní novinku přináší další výrazné zrychlení vykonávání JavaScriptu. Jedná se o zúročení více než roční práce několika lidí,“ uvedl Pavel Cvrček ze serveru Mozilla.cz.

Zároveň podotkl, že rychlost vykonávání JavaScriptu je u Firefoxu velmi důležitá, protože úzce souvisí s grafickým rozhraním internetového prohlížeče. Vyšší výkon by měl být znát například i u některých webových aplikací, jako je například Facebook.

„Firefox 10 Aurora bude pravděpodobně jako jednu z hlavních novinek obsahovat implicitní kompatibilitu doplňků. Slovo pravděpodobně je zmíněno, protože v současné době tato úprava součástí Aurory ještě není. Podobná situace je u tichých aktualizací, které součástí Firefoxu 10 Aurora taktéž nejsou, ale jsou stále v plánu. Práce na nich jsou skoro hotové,“ konstatoval Cvrček.

Už při odhalení Firefoxu 8 Cvrček prozradil, že Firefox 10 nabídne další šikovnou vychytávku: „Po levé straně adresního řádku Firefoxu se obvykle nacházejí tlačítka Zpět/Vpřed. Vývojáři nyní uvažují, že by se tlačítko Vpřed nezobrazovalo v případě, kdy je neaktivní a nelze reálně někam vpřed přejít.“

Stahovat testovací verze Firefoxu můžete na stránkách Mozilla.org, finální osmičku naleznete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám