Hlavní obsah

Expert našel chybu v operačním systému, Apple mu „za odměnu“ zrušil účet

Novinky, mif

Za dobrotu na žebrotu. O hořkosti tohoto přísloví se na vlastní kůži přesvědčil bezpečnostní expert Charlie Miller, který společnost Apple upozornil na bezpečnostní chybu v mobilním operačním systému iOS. Místo vděčnosti se dočkal zablokování svého vývojářského účtu.

Foto: Novinky

Počítač od Applu

Článek

Vedení Applu se k zablokování Millerova účtu zatím nevyjádřilo. Podle Johna D. Suttera ze serveru CNN ale zástupcům firmy nejspíše vadilo, jakým způsobem bezpečnostní expert na nebezpečnou trhlinu upozornil.

Místo jednoduchého popsání chyby technikům Applu totiž rovnou vytvořil program Instastock, který se mu i přes sérii bezpečnostních prověrek podařilo propašovat do internetového obchodu App Store. Pokud si jej lidé stáhli do iPhonu nebo iPadu, získal nad přístrojem Miller nadvládu.

Nikdy jsem nechtěl nikoho poškodit, ale pouze demonstrovat, jak je chyba nebezpečná.
bezpečnostní expert Charlie Miller

To umožňovalo Millerovi stahovat z cizích přístrojů kontakty, e-maily a dokonce i odesílat zprávy. Samozřejmě vždy bez vědomí uživatelů. Na celou kauzu bezpečnostní expert neprodleně upozornil zástupce Applu, aby bezpečnostní trhlinu mohli opravit a nebyla skutečně zneužita nějakými hackery.

Bezprostředně poté dostal odpověď, že na záplatě se již pracuje. Místo poděkování na něj ale v dalším e-mailu čekala informace, že má zablokovaný svůj vývojářský účet. Údajně proto, že do obchodu App Store umístil podvodnou aplikaci.

„Myslím, že je takové jednání velice hrubé. Nikdy jsem nechtěl nikoho poškodit, ale pouze demonstrovat, jak je chyba nebezpečná,“ hájil se Miller po verdiktu Applu.

Společnost Apple zatím objevenou trhlinu nijak oficiálně nekomentovala. Jisté ani není, zda se v dohledné době skutečně nějaká záplata objeví. A to by mohl být právě kámen úrazu, protože Miller se chce o svých zkušenostech s programováním škodlivého programu pro iPad a iPhone podělit s dalšími bezpečnostními experty na konferenci SyScan příští týden. Ve chvíli, kdy bude chyba obecně známá, mohou ji samozřejmě začít zneužívat hackeři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám