Hlavní obsah

První telefon s operačním systémem od tvůrců Firefoxu se objeví ještě letos

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na konci července svět obletěla zpráva o tom, že tvůrci Firefoxu pracují na novém operačním systému pro chytré telefony, který je zatím znám jako projekt Boot to Gecko (B2G). Novinka bude konkurovat iOS od Applu, ale například i smartphonům s Windows Phone. Nyní zástupci společnosti Mozilla prozradili několik zajímavých novinek, a to včetně informací o dostupnosti prvních přístrojů.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zatím není známo, jak bude telefon s novým operačním systémem vypadat a jakými součástkami bude vybaven. Na stránkách Mozilly byl uvolněn pouze náčrtek, který zobrazuje vzhled rozhraní operačního systému. To není nijak revoluční a velice se podobá současným chytrým telefonům.

„Projekt Boot to Gecko (B2G) není od začátku psaný systém. Bere si jako základ Android, nad kterým běží platforma Mozilly. Ideou je, že běžící aplikace nebudou nativní, ale webové. Již dlouho se mluví o tom, že jednou webové aplikace na mobilech nahradí ty nativní a poběží nezávisle na zařízení. Prozatím se o tom více mluví a Mozilla by ráda tuto myšlenku přenesla do praxe,“ uvedl Pavel Cvrček ze serveru Mozilla.cz.

„Jestli v nějaké oblasti mají nativní aplikace na telefonech navrch, tak jsou to bezesporu možnosti v přístupu k jednotlivým částem telefonu. Webová aplikace většinou běží „ve svém chlívečku“, ze kterého nesmí ven. Mozilla se snaží tuto oblast zlepšit a pracuje na návrhu a implementaci řady standardů, které webovým aplikacím umožní přistupovat k akcelerometru, foťáku, informacích o stavu baterie a dalších oblastech,“ konstatoval Cvrček.

Zástupci firmy se zároveň zmínili, kdy se objeví první telefon s novým operačním systémem. Funkční prototyp by měl být pro vývojáře k dispozici ještě před koncem roku. V druhém čtvrtletí příštího roku pak Mozilla počítá s masovou produkcí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám