Hlavní obsah

Chlapec podváděl na internetu, jeho matka za to žaluje čtyři banky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney

Čtyři velké australské banky se rozhodla zažalovat australská matka za to, jakou roli sehrály při internetových podvodech odhadovaných na 200 tisíc dolarů, jichž se dopustil její nezletilý syn. Jak napsal list The Sydney Morning Herald, žena z jižního pobřeží Nového Jižního Walesu požaduje náhradu škody a omluvu po bankách Commonwealth Bank, ANZ, Westpac a NAB za "nehorázné chování", kdy jejímu synovi otevřely účty a vydaly kreditní karty "bez rozumného prověření".

Foto: Profimedia.cz

Článek

V roce 2007 její tehdy teprve čtrnáctiletý syn začal prodávat přes internetový aukční server eBay fiktivní produkty, především laptopy, mobilní telefony a hodinky. V jedné fázi mu tyto podvody vynášely až 6000 dolarů denně.

Do té doby zakřiknutý a nejistý chlapec pak začal žít snový život celebrity, pronajal si střešní byt s výhledem na přístav v Sydney za 4300 dolarů na noc, na pláž jezdil limuzínou a po Austrálii létal letadlem za kamarády, pro které pořádal luxusní večírky.

Když jeho matka, jejíž jméno zprávy z právních důvodů neuvádějí, na jeho podvod přišla, opakovaně prý varovala banky, že jejich účty protékají peníze získané nelegálně. Ale banky její tvrzení buď ignorovaly, nebo odmítaly o záležitosti diskutovat s odvoláním na ochranu soukromí.

"Je to chytrý kluk, který přišel na to, jak obelhat systém a vyždímat z něj, co to dá," řekla žena australským novinám. "Jako jeho matka a zákonný zástupce jsem prosila banky, aby mu přestaly otevírat účty a vydávat kreditní karty, ale nikdy jsem se nikam nedostala kvůli zákonu na ochranu soukromí," dodala.

Do banky přišel s kamarádem

První podezření prý začala mít před čtyřmi lety, když její syn začal nesmírně utrácet. "Našla jsem knihu záznamů s transakcemi za tisíce dolarů se zákazníky na eBay; všichni posílali peníze na jeho účty za neexistující laptopy, mobily a hodinky," dodala.

Nyní devatenáctiletý chlapec si snadno otevřel sérii bankovních účtů poté, co si založil první u Commonwealth Bank s pomocí podvodu: Do banky přišel s rodným listem a kamarádem starším osmnácti let, který prohlásil, že je jeho zákonný zástupce. "Jakmile měl první účet, snadno získal šekové a úvěrové účty u mnoha dalších finančních institucí včetně Westpac, Bank of Queensland, ANZ, Credit Union Australia či Hume Building Society," uvedla jeho matka.

Policie na něj nakonec přišla s pomocí IP adresy školního počítače, z níž byla provedena většina fiktivních prodejů. Mezitím ale teenager přišel na další podvod. "Začal na své debetní karty ukládat malé částky peněz následované velkými výběry," řekla jeho matka. "Díra v systému umožňuje přečerpat o 1500 dolarů, než účet zablokují. Ale o to se nestaral. Jakmile mu zablokovali jednu, už si zakládal jinou. Stala se z toho pro něj závislost."

Získané peníze mu pomáhaly žít si jako playboy, nakupovat výrobky světových značek, oblečení Versace a Prada, anebo zavazadla Louis Vuitton. "Já byla zoufalá matka samoživitelka dvou dětí snažící se mít co k jídlu a on přišel z večeře v nejluxusnější restauraci a v plastikové krabičce mi přinesl zbytky," dodala.

Peníze na právníka chybí

Během uplynulých čtyř let syna neochotně předala patnáctkrát do rukou policie, což mu vyneslo opakované pobyty v nápravném středisku pro nezletilé. Osmnácté i devatenácté narozeniny strávil ve věznici pro dospělé, protože porušil podmínku.

Pod tímhle zevnějškem ale podle ní je "nejistý kluk snažící se udělat dojem". "Jakmile se z něj stal 'pan Oblíbený', bylo jeho největší obavou, že ho jeho 'kamarádi' opustí, pokud zdroj jeho financí vyschne. Dneska jsou samozřejmě skoro všichni tihle takzvaní kamarádi pryč, protože to byli jenom příživníci. Zničilo ho to," dodala.

Soud má její žalobu projednávat příští měsíc. Peníze na právníka nemá, a tak se bude muset hájit sama, pokud se jejího případu neujme nějaký obhájce pro bono - pro blaho veřejné věci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám