Hlavní obsah

Sedmičky předběhly v popularitě legendární Windows XP

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejrozšířenějším operačním systémem na světě je systém Windows 7 od Microsoftu, který během září poprvé v historii překonal popularitu legendární verze XP. Vyplývá to ze statistik analytické skupiny StatCounter.

Foto: mas, Novinky

Windows 7

Článek

Podle zářijových statistik StatCounteru mají XPčka 38,61% světový podíl. Nejrozšířenějším systémem je Windows 7, který je nainstalován na 40,19 % tuzemských počítačů. Třetí příčku obsadila Vista s 11,18 %. První pětku pak uzavírá Mac OSX od společnosti Apple (7,36 %) a Linux (0,81 %).

Přitom ještě loni v září měly XPčka podíl dokonce 54,28 %. Druhá příčka tehdy patřila sedmičkám (21,12 %), třetí Vistám (16,88 %), čtvrtá Mac OSX (5,9 %) a pátá Linuxu (0,78 %). Jak je tedy z dat patrné, zatímco XPčka neustále ztrácí, Windows 7 je naopak na vzestupu.

„Windows XP byl velmi populární systém, na který dodnes nedá řada lidí dopustit. Od jeho vydání v roce 2001 však uběhla dlouhá doba, během které se vývoj posunul opět dál, a uživatelé objevili, že Windows 7 jim může nabídnout mnohem více možností pro práci i zábavu. A nejedná se jen o samostatný systém, ale také o možnosti dnešního hardwaru, které nová verze lépe využívá,“ uvedl manažer divize Windows Lukáš Křovák.

Co se třech nejrozšířenějších operačních systémů týče, v prodeji je aktuálně už jen Windows 7. Ten je nabízen v několika různých edicích, které v podstatě rozhodují o jeho funkcích a zároveň i pořizovací ceně. Vybírat je možné z variant Starter, Home Premium, Professional a Ultimate.

Edice operačního systému Windows 7
Windows 7 Starter
Operační systém Windows 7 Starter je určen výhradně pro miniaturní netbooky, protože urychluje činnosti, které chcete provádět. Zajišťuje kratší čekání, méně klikání, ale i například méně potíží při připojování k sítím. Samostatně tato edice systému koupit nelze, můžete ji však zakoupit s novými netbooky s takzvanou OEM licencí.
Windows 7 Home Premium
Edice Windows 7 Home Premium je určena pro domácnosti. Běžným uživatelům by měla zjednodušit vytváření domácí sítě a sdílení všech oblíbených fotografií, videí a hudby. Můžete dokonce sledovat, pozastavovat, přetáčet a nahrávat pořady z televizoru. Oproti vyšší verzi Professional mu však chybí především pokročilejší funkce pro firmy, jako je například vzdálená správa počítače. Systém je nabízen v 32bitové i 64bitové variantě.
Windows 7 Professional
Verze operačního systému Windows 7 Professional je určena především pro firemní nasazení. Je v ní možné snadno obnovovat data pomocí automatického zálohování v síti. Mimo kancelář umožňuje bezpečnější připojení k firemním sítím pomocí funkce Připojení k doméně.Jednou z největších předností této edice je ale speciální doplněk Windows XP Mode, který pomáhá řešit případné problémy s kompatibilitou aplikací. Díky novému módu bude možné ve Windows 7 spouštět starší programy prostřednictvím vizualizovaných XPček.Na rozdíl od Vist, ve kterých byl použit nepříliš povedený režim kompatibility, by tak měly jít bez problémů spouštět i starší programy, aniž by uživatel musel shánět jejich novější verze. [celá zpráva]
Windows 7 Ultimate
Nejvýkonnější edicí operačního systému Windows 7 je verze Ultimate. Ta v podstatě kombinuje všechny funkce systémů Home Premium a Professional. Navíc nabízí vyšší zabezpečení díky možnosti zašifrovat data na pevném disku pomocí technologie BitLocker a BitLocker To Go. Pro domácí použití však plně postačí systém Home Premium, který je i výrazně levnější.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám