Hlavní obsah

Nejlépe internetovým útokům odolává Internet Explorer, ukázaly testy

Novinky, mif

Počítačoví piráti se stále častěji uchylují k cíleným útokům na uživatele, ke kterým využívají techniky sociálního inženýrství. Nejlépe dokáže této hrozbě čelit webový prohlížeč Internet Explorer od společnosti Microsoft. Vyplývá to z testů nezávislé organizace NSS Labs.

Foto: mif, Novinky

Internet Explorer 9

Článek

Internet Explorer 9 si dokázal poradit s počítačovými útoky podle organizace NSS Labs v 92 procentech případů. Druhou příčku obsadila osmá generace Exploreru s 80procentní úspěšností. Konkurenční prohlížeče si v testech vedly výrazně hůře. Firefox 4, Safari 5 a Chrome 10 zachytily 13 % útoků. Opera pouze pět procent.

"Úspěšnému výsledku prohlížeče Internet Explorer 9 v testu NSS Labs pomohla především funkce SmartScreen URL Reputation, která s využitím celosvětové databáze kontroluje stránky na přítomnost škodlivých kódů. Díky ní prohlížeč zablokoval 92 procent možných útoků. Se zapnutou funkcí SmartScreen Application Reputation, která stejným způsobem kontroluje stahované soubory, byl prohlížeč v blokování útoků sociálního inženýrství dokonce stoprocentně úspěšný," uvedl manažer divize Windows Lukáš Křovák.

V roce 2010 podle statistik Eurostatu zaznamenalo 31 procent obyvatel Evropské unie nějakou újmu v souvislosti s počítačovým útokem. Před vzrůstající popularitou sociálního inženýrství varovala už na začátku letošního roku antivirová společnost Eset. Podvodníci využívající techniku sociálního inženýrství se v letošním roce daleko více zaměří na sociální sítě.

„Útoky budou intenzivnější především tehdy, pokud budou lídři trhu i nadále přijímat jen nedostatečná opatření k ochraně svých uživatelů. Obzvláště Facebook představuje po této stránce mimořádné nebezpečí, poněvadž místo aby řešil příčinu, soustředí se na léčbu symptomů. Zásahy do soukromí v rámci sociálních médií totiž prezentuje jako něco, co jejich uživatelé ve skutečnosti chtějí. Uživatelé se tedy musí sami ujistit, zda jejich data nejsou sdílena způsobem, s nímž by nesouhlasili,“ uvedl již dříve David Harley ze společnosti Eset.

Internet Explorer překonal v popularitě Firefox

V evropském regionu překonal webový prohlížeč Internet Explorer od společnosti Microsoft konkurenční Firefox od Mozilly. Ten přitom kraloval žebříčku statistik od konce loňského roku. Vyplývá to z informací analytické skupiny StatCounter.

Internet Explorer (IE) má podle červnové statistiky StatCounteru na svém počítači nainstalováno 35,47 % evropských uživatelů. Druhá příčka patřila v minulém měsíci Firefoxu díky podílu 34,67 %. Třetí pak Chromu (19,96 %), čtvrtá Safari (5,3 %) a pátá Opeře (3,91 %). [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám