Hlavní obsah

Prodej Windows klesá, Microsoftu přesto roste zisk i tržby

Americká softwarová společnost Microsoft vykázala v posledním čtvrtletí svého finančního roku díky silnému prodeji kancelářských aplikací Office a herních zařízení Xbox vyšší zisk a tržby, než se čekalo. Největší světový výrobce softwaru to sdělil ve čtvrtek po uzavření trhů s tím, že prodej operačního systému Windows kvůli slabému trhu osobních počítačů klesl a zklamal očekávání trhu již třetí čtvrtletí po sobě.

Foto: Profimedia.cz

Obrazovky s logem aktuální operačního systému Windows 7

Článek

Čistý zisk Microsoftu vzrostl v meziročním srovnání o 30 procent na 5,9 miliardy dolarů (100,3 miliardy Kč) a výsledek 69 centů na akcii překonal odhady analytiků o 11 centů. Firmě k tomu ale výrazně dopomohlo dramatické jednorázové snížení daňové zátěže, které jí na daních ušetřilo proti loňsku více než miliardu dolarů.

Tržby Microsoftu se zvýšily o osm procent na 17,4 miliardy USD, což bylo podle agentury Reuters necelé procento nad odhady analytiků. Akcie Microsoftu po výsledkové zprávě mírně klesly, nakonec se ale stabilizovaly na úrovni čtvrtečního oficiálního závěru. Za poslední rok získaly osm procent, ovšem celý trh Nasdaq, kde se obchodují, posílil mezitím o 30 procent. Kurz Microsoftu už delší dobu stagnuje kolem úrovně roku 1998.

Tržby největší divize Office, která minulý měsíc přišla s novou verzí svého kancelářského balíku, vzrostly o sedm procent na 5,8 miliardy dolarů. Divize serverů zvýšila prodej o 12 procent na 4,6 miliardy a divize zábavy, která prodává Xbox a videohry na něj, zaznamenala nárůst o 30 procent na 1,5 miliardy dolarů.

Microsoft sází na počítačové tablety

Prodej operačního systému Windows, který je klíčovým produktem Microsoftu, však klesl o 0,8 procenta na 4,7 miliardy dolarů. Prodej osobních počítačů ve světě se za čtvrtletí zvýšil jen o 2,3 procenta a trh bude nyní sledovat, jak se Microsoftu podaří přenést Windows na dynamický trh tabletů.

Tržby věčně ztrátové divize internetových služeb s vyhledávačem Bing a portálem MSN stouply o 16,5 procenta na 662 miliónů dolarů. Její ztráta však vzrostla o 40 miliónů na 728 miliónů dolarů, což odráží velké investice, jimiž se Microsoft nadále snaží narušit na internetu dominanci společnosti Google. Za poslední tři finanční roky divize ztratila téměř 6,5 miliardy dolarů.

Za celý firemní rok do konce června vydělal Microsoft 23,2 miliardy dolarů při tržbách 69,9 miliardy USD. V předešlém roce vykázala společnost čistý zisk 18,8 miliardy USD a tržby 62,5 miliardy USD.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám