Hlavní obsah

Microsoft ukončí podporu operačního systému Windows Vista v červenci

Novinky, mif

Už v červenci plánuje společnost Microsoft ukončit podporu operačních systémů Windows Vista, které nemají nainstalovaný druhý velký balík oprav – takzvaný service pack (SP2). Zástupci firmy to uvedli na blogu firmy.

Foto: Archiv, Novinky

Logo Windows

Článek

Podpora operačního systému Windows Vista SP1 končí 12. července. Připomeňme, že podpora Vist bez nainstalovaného velkého balíku oprav skončila již v loňském roce. [celá zpráva]

Pokud nechtějí uživatelé přijít o důležité bezpečnostní aktualizace a opravy operačního systému, nezbývá jim, než přejít na novější systém Windows 7, nebo nainstalovat druhý service pack (SP2). Ten obsahuje vylepšení a opravy, které redmondský softwarový gigant postupně uvolňoval od vydání prvního opravného balíku v roce 2008.

Kromě podpory nových typů hardwaru, jako je například technologie Bluetooth 2.1, je systém s SP2 schopen sám vypalovat Blu-ray disky bez softwaru třetích stran, nabídne vylepšené funkce pro hledání Windows Search a novější verzi Windows Media Center.

O tom, kde je možné druhý opravný balíček pro Windows Vista stahovat a jak jej nainstalovat, jsme informovali již dříve. [celá zpráva]

České republice stále kralují XPčka

Co se popularity týče, v posledních měsících si Visty pohoršily. Podle dubnových statistik StatCounteru je nejrozšířenějším systémem v Česku Windows XP (46,41% podíl). Druhým je Windows 7, který je nainstalován na 33,98 % tuzemských počítačů. Třetí příčku obsadily Visty se 14,09 %. První pětku pak uzavírá Mac OSX od společnosti Apple (2,86 %) a Linux (1,75 %).

Loni v dubnu měly XPčka podíl dokonce 58,48 %. Druhá pozice tehdy patřila Vistám (18,73 %), třetí Windows 7 (17,08 %), čtvrtá Mac OSX (2,52 %) a pátá Linuxu (1,82 %). Jak je tedy z dat patrné, zatímco XPčka výrazně ztrácí, Windows 7 je naopak na vzestupu.

Reklama

Výběr článků

Načítám